powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Και ο βασιλιάς κατά των whereabouts!

Εδώ και αρκετό καιρό, από την αρχή τους έτους, όταν άλλαξε ο κανονισμός της WADA για τα «whereabouts» των αθλητών πολλοί ήταν οι αθλητές που αντέδρασαν καθώς και οι ομοσπονδίες με πρώτη αυτή του ποδοσφαίρου (FIFA) που έκαναν λόγο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των αθλητών.Στην αντιπαράθεση μπλέχθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση που φαίνεται ότι παίρνει θέση υπέρ των αθλητών, όμως η σχετική δήλωση της ομάδας που ανέλαβε να δώσει λύση περί «προβληματικού κανονισμού» απέχει πολύ από τη δημιουργία «οδηγίας της ΕΕ» που θα αποκτήσει αξία.Όσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι από την αντίθεση μέχρι την πράξη θα... χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για έναν κανονισμό που θα έχει αλλάξει μέχρι τότε.
Όμως μέχρι να τον αλλάξει η WADA, ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος (φωτό με τη βασίλισσα Σοφία) είπε να λάβει μέτρα υπέρ των αθλητών.Τους… εξασφάλισε λοιπόν 2 ώρες επιπλέον ύπνο. Με... διάταγμά του ο Χουάν Κάρλος απαγορεύει κάθε έλεγχο ντόπινγκ από όλες τις αρχές ακόμα και τη WADA στην Ισπανία όχι μόνο για τους Ισπανούς αθλητές, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν τη χώρα για την προετοιμασία τους.Το διάταγμα τους Χουάν Κάρλος δίνει ανεξαρτησία στους αθλητές από τις 11.00 το βράδυ έως τις 8.00 το πρωί, ενώ ο κανονισμός της WADA έδινε το δικαίωμα να ξεκινήσει ο έλεγχος από τις 6.00 το πρωί.Δύο ώρες λοιπόν θα είναι το… κέρδος.
Η κίνηση του Χουάν Κάρλος δεν είναι τυχαία, ούτε και αντίθετη με τη ΔΟΕ. Αν το… πείραμα πετύχει τότε πολύ σύντομα ίσως δούμε τη WADA να κάνει ένα βήμα πίσω δίνοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους αθλητές ώστε να εκτονωθεί η κρίση.Άλλωστε η Ισπανία είναι η χώρα καταγωγής τους προηγούμενου προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ που έχει ως μέλος από το 2001 που παρέδωσε τον προεδρικό θώκο στον Ζακ Ρογκ τον υιό Σάμαρανκ ως μέλος.