Τα όσα εξόχως αποκαλυπτικά ειπώθηκαν από τον επικεφαλής της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λίμαχερ, στη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη Κυριακή στο περιοδικό «Κ» της «Καθημερινής», επιβεβαίωσαν τις υποψίες που υπάρχουν για το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας για το οποίο έχει ήδη συνταχθεί πόρισμα που αφορά 15 παιχνίδια, που διεξήχθησαν από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά και σύμφωνα με την ΟΥΕΦΑ θεωρούνται «πιθανότατα στημένα» και άλλα επτά που θεωρούνται «πιθανόν στημένα».
Ωστόσο, η προαναφερθείσα συνέντευξη έρχεται να θέσει προ των ευθυνών της και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ως υπερκείμενη αρχή και συνεπώς αρμόδια να προστατεύσει την εικόνα και τις αρχές τους αθλήματος από παράπλευρες απειλές όπως είναι ο «αντικανονικός στοιχηματισμός».
Η ΕΠΟ, λοιπόν, που κατάφερε να επιβάλλει το αυτοδιοίκητο προκειμένου να ρυθμίζει τα του οίκου της χωρίς να «κινδυνεύει» από κυβερνητικές παρεμβάσεις και που σε κάθε ευκαιρία δηλώνει εναρμονισμένη με τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ στο θέμα της παρακολούθησης της δράσης του στοιχήματος που ενδεχομένως νοθεύει τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων, βρισκόταν μέχρι πρόσφατα -οπότε αναγκαστικά μπήκε στο «σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης» της ΟΥΕΦΑ- σε κατάσταση αδράνειας.
Στον πειθαρχικό της κώδικα υπάρχει το φαινομενικά ανεπαρκές άρθρο 22 που φέρει τον τίτλο «διαστρέβλωση αγώνα» δείχνει να ταιριάζει στην περίπτωση χωρίς να αναφέρεται στο στοίχημα: οποιοσδήποτε ενεργεί με πράξεις ή παραλείψεις έχοντας σκοπό τη διαστρέβλωση ή αλλοίωση των συνθηκών διεξαγωγής ή του αποτελέσματος ενός αγώνα κατά τρόπο ασύμβατο με την αθλητική δεοντολογία και νομοθεσία τιμωρείται με ποινές είτε χρηματικές, είτε απαγόρευσης δραστηριοποίησης με το ποδόσφαιρο ή δε ομάδα με την οποία συνδέεται τιμωρείται με αφαίρεση επτά βαθμών. Ωστόσο, το «σύστημα» δεν είναι και το πλέον ευαίσθητο σε τέτοια θέματα… Για παράδειγμα, όταν τον περασμένο Μάιο, ο ποδοσφαιριστής της Καλλιθέας Λουκάς Καραδήμος χαρακτήρισε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής ως το πιο βρώμικο του κόσμου καμιά πειθαρχική επιτροπή και κανένα διοικητικό συμβούλιο, είτε της Ενωσης Β’ – Γ’ Εθνικής είτε της ΕΠΟ δεν ένιωσε την ανάγκη να τον καλέσει για «περαιτέρω εξηγήσεις»…
Οπως και κανέναν, πλην του ΟΠΑΠ βεβαίως, δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει η ακόλουθη παραδοξότητα: ο μέγας χορηγός του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής αποφεύγει επιμελώς να βάζει αγώνες της συγκεκριμένης κατηγορίας στα κουπόνια του.
Επίσης ο ΟΠΑΠ, που έχει τεράστια οικονομική απώλεια από τον ιντερνετικό στοιχηματισμό, λόγω του προγράμματος παρακολούθησης στοιχηματισμού που διαθέτει («bet alert») αλλά και των πληροφοριών που δέχεται προστατεύεται «κλειδώνοντας» αγώνες που τους θεωρεί «ύποπτους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής μόλις τρεις από τους εννέα αγώνες συμπεριλήφθηκαν στο κουπόνι του στοιχήματος, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους προέδρους των ομάδων της κατηγορίας από τη στιγμή που τα χρήματα των χορηγιών και των λοιπών συμφωνιών «τρέχουν» κανονικά…
Απόλυτη θωράκιση από την πλευρά του ποδοσφαίρου είναι δύσκολο να υπάρξει. Οπως παραδέχτηκε στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος «αν δύο ομάδες συνεννοηθούν μεταξύ τους κανείς δεν μπορεί να το ανακαλύψει». Ομως θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί κάποια μέτρα όπως αυτό που πρότεινε πριν από ένα χρόνο, κατά την παρουσίαση της χορηγίας ΟΠΑΠ – Σούπερ Λίγκας ο τότε πρόεδρος του συνεταιρισμού Κ. Πηλαδάκης: είχε προτείνει τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή του ΟΠΑΠ, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας και της Ενωσης Β’ – Γ’ Εθνικής που με βάση το σύστημα «bet alert» του ΟΠΑΠ και εφόσον κρίνει ότι ένα παιχνίδι είναι ύποπτο από στοιχηματική πλευρά, θα προχωρά στην αναβολή του. «Σκοπός της πρότασης ήταν να αναβάλλουμε τα παιχνίδια και να εκθέτουμε τις ομάδες», υποστηρίζει ο κ. Πηλαδάκης.
Ωστόσο, η επιτροπή αυτή ουδέποτε συνεστήθη… Θα μπορούσε, επίσης, η ΕΠΟ που απαγορεύει σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές κ.α. να έχουν πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ, να τους απαγορεύει όσο είναι εν’ ενεργεία να παίζουν στοίχημα, ώστε να μην εμφανίζονται ονόματα σε διάφορες λίστες.
Παρότι το ποδόσφαιρο στο σύνολό του δεν έχει επιδείξει κάποια ιδιαίτερη σπουδή στην αντιμετώπιση φαινομένων «αντικανονικού στοιχηματισμού», η ΕΠΟ πρωτοτύπησε όταν πριν από δύο χρόνια, υπό την ηγεσία του κ. Γκαγκάτση, θέλησε να γίνει η ίδια bookamaker (το ότι ελέγχει τη διαιτησία και στην Ελλάδα υπάρχει κρατικό μονοπώλιο είναι… λεπτομέρειες) συστήνοντας τη δική της εταιρεία στοιχημάτων με τίτλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» (1326/23.2.2007 ΦΕΚ.), με σκοπό να δραστηριοποιηθεί εάν και εφόσον το παιχνίδι ανοίξει…
Η εταιρεία «απαλείφθηκε» από το καταστατικό της ομοσπονδίας το περασμένο καλοκαίρι κατόπιν συμφωνίας του νέου προέδρου με την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή