powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΥΕΦΑ:"Στήθηκε το Πανιώνιος-Δυναμό Τυφλίδας και άλλα 15 ματς της Β' "!

Ο νομικός στο πειθαρχικό τμήμα της UEFA Πέτερ Λιμάχερ σε αποκαλυπτική συνέντευξη του αποκάλυψε ότι δεκαπέντε παιχνίδια της Β΄ Εθνικής από το περσινό πρωτάθλημα ελέγχονται από τις νομικές αρχές,δικαιώνοντας τις αποκαλύψεις της "ΔΙΚΗΣ". Ανοιχτός παραμένει ο φάκελος για το ματς Πανιώνιος- Ντιναμό Τιφλίδας. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν νιώθουν μεγάλη έκπληξη στην UEFA καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ορισμένους από τους προέδρους των ομάδων της Β΄ Εθνικής και την «δράση» τους. Στα υπόψιν βρίσκονται και οι δηλώσεις που είχε κάνει πέρυσι ο Λουκάς Καραδήμος. Αναλυτικά η συνέντευξη του Λιμάχερ στην εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ":
-Πού βρισκόμαστε στην υπόθεση του Πανιωνίου;
"Ο φάκελος παραμένει ανοικτός. Τόσο η ΟΥΕΦΑ όσο και η βιομηχανία του στοιχήματος είναι απόλυτα πεπεισμένες ότι ο αγώνας στήθηκε. Σύμφωνα με τα στοιχηματικά δεδομένα, και οι δύο ομάδες (σ.σ. Πανιώνιος και Δυναμό Τιφλίδας) ενεπλάκησαν στη χειραγώγηση του παιχνιδιού".
-Σε τι έβαλαν στοίχημα;
"Στο αποτέλεσμα ημιχρόνου (0-1) και στο τελικό σκορ (5-2). Παίχτηκαν στην ασιατική αγορά εκατομμύρια ευρώ".
-Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να εκκρεμούν οι έρευνες;
"Τουλάχιστον ένα έτος και σε μια τέτοια σοβαρή υπόθεση έως 20 έτη. Στην υπόθεση του Πανιωνίου, δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβριο του 2024".
-Oι υπόλοιποι σύλλογοι A' και B'Eθνικής, οι οποίοι ναι μεν έχουν κινήσει υποψίες αλλά δεν έχουν προκριθεί για τις διοργανώσεις της OYEΦA, την γλιτώνουν;
"Σε πρώτη φάση θέλουμε να φέρουμε τις ομοσπονδίες-μέλη μας σε σημείο ώστε, με βάση τις αναλύσεις αυτές, να κινηθούν πειθαρχικά εναντίον αυτών των συλλόγων και ενδεχομένως να τους τιμωρήσουν. Εάν σε μια χώρα λείπει η απαραίτητη αποφασιστικότητα, τότε η ΟΥΕΦΑ θα ασχοληθεί περισσότερο. Ενδεχομένως θα μπορούσε να ζητηθεί παρέμβαση εθνικών Αρχών, όπως της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων (σ.σ. πρώην ΣΔΟΕ)".
-Τι περιμένετε από τη συνεργασία με την ΕΠΟ;
"Πιστεύω ότι με τον νέο πρόεδρο (σ.σ. Σοφοκλής Πιλάβιος) κάτι θα «περπατήσει». Γνωριζόμαστε χρόνια. Υπήρξε επιθεωρητής Πειθαρχικού της ΟΥΕΦΑ. Γνωρίζει τις διαδικασίες μας. Τρέφω μεγάλες ελπίδες για το πρόσωπό του. Αν τυχόν βρεθεί μπροστά σε κλειστές πόρτες ή ανυπέρβλητα εμπόδια στην Ελλάδα, πρέπει να ξέρει ότι η ΟΥΕΦΑ είναι στο πλευρό του".
-Στην υπόθεση του Πανιωνίου η Εισαγγελία του Πρωτοδικείου Αθηνών άσκησε πριν από χρόνια ποινική δίωξη χωρίς να έχουν γίνει γνωστά βήματα προόδου.
"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Ξέρετε, εμείς ως ΟΥΕΦΑ είχαμε παραδώσει το φάκελο του Πανιωνίου στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού (σ.σ. Γιώργος Ορφανός) σε επίσημη συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην Αθήνα. Από τότε δεν έχουμε καμιά ενημέρωση".
-Κάτι τέτοιο δεν προκαλεί δυσαρέσκεια στην ΟΥΕΦΑ;
"Μείναμε λίγο έκπληκτοι. Είχαμε την ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα επιταχύνει η ελληνική ποινική Δικαιοσύνη τις ενέργειές της".
-Σύμφωνα με επίμονες φήμες, η Β΄ Εθνική Ελλάδος είναι προβληματική. Η ΟΥΕΦΑ μπορεί να το επιβεβαιώσει;
"Ναι, μπορεί. Στις αρχές του 2009 είδαμε πιο αναλυτικά τα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής Ελλάδος. Ενα πλήθος αγώνων από καθαρά στοιχηματική πλευρά πρέπει να θεωρούνται αντικανονικά. Δεκαπέντε παιχνίδια από το Γενάρη του 2009 και μετά βρίσκονται στο κόκκινο, δηλαδή έχουν πιθανότατα στηθεί. Αλλα επτά παιχνίδια βρίσκονται στο κίτρινο, δηλαδή έχουν πιθανόν στηθεί. Επιπλέον, ένας παίκτης της Β΄ Εθνικής Ελλάδος την άνοιξη του 2009 έκανε δημόσιες δηλώσεις για το πώς είναι η κατάσταση (μου δείχνει ένα άλλο χαρτί)».
-Εννοείτε τον Λουκά Καραδήμο της Καλλιθέας; Τέτοιες δηλώσεις στον ελληνικό Τύπο γίνονται γνωστές στην ΟΥΕΦΑ;
«Φυσικά. Εάν δούμε από πιο κοντά ποιοι προΐστανται κάποιων ελληνικών συλλόγων Β΄ Εθνικής -τους ξέρουμε τους προέδρους-, τότε δεν πρέπει πια να νιώθουμε μεγάλη έκπληξη με αυτά που συμβαίνουν».
-Γιατί;
«Επειδή ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο ήδη μία φορά μάς έχει απασχολήσει σε παιχνίδι της ΟΥΕΦΑ (σ.σ. σε σχέση με στήσιμο αγώνων για στοίχημα), είναι τώρα πρόεδρος συλλόγου Β΄ Εθνικής Ελλάδος. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλοι οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο».
-Στη λίστα των 15 "ύποπτων" αγώνων εμφανίζονται έντεκα σύλλογοι. Ενας σύλλογος εμφανίζεται μάλιστα πέντε φορές.
«Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι είναι και πώς ταυτόχρονα πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τους ανακαλύψουν. Για παράδειγμα: Δείτε ένα μόνο από αυτά τα 15 παιχνίδια. Ο 14ος του βαθμολογικού πίνακα φιλοξενούσε λίγο πριν από το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου 2008/09 τον 10ο. Ο αγώνας συμπεριλαμβανόταν στο κουπόνι των ασιατικών εταιρειών. Η ασιατική αγορά στοιχημάτων προέβλεπε ότι θα νικούσε ο οικοδεσπότης, ο οποίος χρειαζόταν τους τρεις βαθμούς της νίκης για να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ο οικοδεσπότης, λοιπόν, «επιβαρύνθηκε» στοιχηματικά με ένα ασυνήθιστα μεγάλο χάντικαπ των μείον 1,75 γκολ. Οποιος δηλαδή είχε ποντάρει στους οικοδεσπότες μπορούσε να κερδίσει στο στοίχημα μόνο αν οι οικοδεσπότες νικούσαν με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Αρα οι ασιατικές εταιρείες περίμεναν μια νίκη των οικοδεσποτών. Γι’ αυτό και το υψηλό χάντικαπ. Μέχρι την έναρξη του παιχνιδιού τοποθετήθηκαν επίτηδες (από τους απατεώνες του στοιχήματος) ποσά στη λάθος ομάδα για να παραπλανηθεί η αγορά. Το παιχνίδι έληξε 3-2. Με αυτό το τελικό σκορ δεν κέρδισε στοιχηματικά ο οικοδεσπότης, αλλά όσοι είχαν ποντάρει στους φιλοξενουμένους. Ο οικοδεσπότης προηγήθηκε 2-0 και 3-1. Πέντε λεπτά πριν από το τελευταίο σφύριγμα δέχεται "κατά σύμπτωση" το δεύτερο γκολ, το οποίο είχε αποφασιστική σημασία για το στοίχημα. Υποθέτουμε ότι το κανόνισαν και οι δύο σύλλογοι».