Η σχέση της Β΄ Εθνικής με τον ΟΠΑΠ είναι ο ορισμός της παραδοξότητας. Ο οργανισμός που έχει βάσει νόμου το μονοπώλιο στη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας και της στήριξης του αθλητισμού διαχρονικά στηρίζει οικονομικά το ποδόσφαιρο.
Ωστόσο πέρσι αλλά και φέτος παρατηρείται ότι είτε συγκεκριμένες ομάδες της κατηγορίας, είτε τα περισσότερα παιχνίδια ανά αγωνιστική είτε ακόμη και ολόκληρες αγωνιστικές, μένουν εκτός από τα κουπόνια του οργανισμού.
Αυτό οφείλεται στο σύστημα «bet alert» του ΟΠΑΠ. Πρόκειται για πρόγραμμα παρακολούθησης στοιχηματισμού που διαθέτει ο οργανισμός το οποίο σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που φτάνουν σε αυτόν οδηγεί τους αρμόδιους να «κλειδώνουν» τους αγώνες που θεωρούν «ύποπτους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φετινή πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής μόλις τρεις από τους εννέα αγώνες συμπεριλήφθηκαν στο κουπόνι του στοιχήματος, κάτι που στην ίδια ποσόστωση συνεχίζεται και στις υπόλοιπες αγωνιστικές, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί τους περισσότερους προέδρους των ομάδων της κατηγορίας από τη στιγμή που τα χρήματα των χορηγιών συμφωνούνται…
Κάθε ομάδα της κατηγορίας πηγαίνει στον ΟΠΑΠ, που στην ιστοσελίδα της Ενωσης Β΄ - Γ΄ Εθνικής προβάλλεται ως μέγας χορηγός του πρωταθλήματος, και συμφωνεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης και την ημερομηνία καταβολής του. Το ποσό κυμαίνεται στις 180.000 ευρώ..
Υπάρχουν και περιπτώσεις ομάδων όπως ο Ολυμπιακός Βόλου που έχει ζητήσει να μην περιλαμβάνονται οι αγώνες τους στο κουπόνι του στοιχήματος, θεωρώντας πως αποκλεισμός των αγώνων από το κουπόνι δεν βοηθά τη σχέση των δύο πλευρών.
Τις επόμενες ημέρες επίκειται η επίσκεψη του προέδρου της ΕΠΟ Σ. Πιλάβιου στη Νιόν της Ελβετίας προκειμένου να παραλάβει ιδιοχείρως το πόρισμα της ΟΥΕΦΑ για τα 22 «πιθανότατα» και «πιθανόν» στημένα παιχνίδια στο δεύτερο γύρο του περσινού πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής.
Κάποια στοιχεία του πορίσματος που έγινε γνωστό έπειτα από την αποκαλυπτική συνέντευξη του επικεφαλής της πειθαρχικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ Πέτερ Λίμαχερ στο «Κ» της «Καθημερινής», έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με αυτά το πόρισμα θα αναφέρεται ότι υπάρχουν 15 αγώνες «στο κόκκινο» στους οποίους εμπλέκονται 11 ομάδες. Μια από αυτές εμφανίζεται σε πέντε αγώνες.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας έγιναν 153 αγώνες. Από αυτούς σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο της ΟΥΕΦΑ συνολικά 22 αγώνες ήταν «πιθανότατα» ή «πιθανόν» στημένοι. Το ποσοστό ανέρχεται στο 14% και επίσης σημαίνει ότι υπήρχαν ένα ή δύο «ύποπτα παιχνίδια» σε κάθε αγωνιστική.
Η δημοσιοποίηση του πορίσματος αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Μέχρι στιγμής όλοι τηρούν στάση αναμονής…
ΠΗΓΗ:Καθημερινή