powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Στα δικαστήρια στέλνει την ΕΠΟ η ΟΔΠΕ

Γυρω στις τέσσερεις ωρες κράτησαν οι εργασίες της εκτακτης γενικης συνέλευσης της ΟΔΠΕ ,που εγιναν σε αιθουσα του ΣΕΦ. Εγινει διαλογική συζήτηση και τοποθετήσεις εκπρόσωπων των 40 συνδέσμων που εδωσαν το παρών. Από αυτούς που απείχαν οι ΣΔΠ Εύβοιας και Χανίων έστειλαν επιστολές με τις οποίες τόνιζαν πως μοναδική λύση στο αδιέξοδο είναι η προκήρυξη εκλογών στην ομοσπονδία διαιτητών για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Το ίδιο αίτημα κατέθεσε εγγράφως και ο Πειραιάς, οι εκπρόσωποι του οποίου εν συνεχεία αποχώρησαν από την αίθουσα της συνέλευσης, όπως και η Λέσβος δια του Γιώργου Κουκούλα. Ο σύνδεσμος Σάμου σε επιστολή του τόνιζε πως συντάσσεται με οποιαδήποτε απόφαση παρθεί. Απουσίαζαν χωρίς κάποια ειδοποίηση οι σύνδεσμοι Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Λασιθίου, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας και Φλώρινας.
Τελικά η συνέλευση ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ τα παρακάτω:
Α) Προσφυγη στα αρμόδια οργανα κατα του κανονισμού διαιτησίας 2009 της ΕΠΟ για ακύρωση του,αφου δεν εχει υπογραφεί η σχετική συμβαση με την ΟΥΕΦΑ και αρα κακώς αφαιρέθηκε απο τους συνδέσμους η παραγωγή και ανάδειξη αλλα και η επιμόρφωση των νεων διαιτητών.
Β)Προσφυγή στα αρμοδια δικαστήρια κατα της απόφασης του Δ.Σ της ΕΠΟ για την εισπραξη των ποσοστών των διαιτητών απο τις ποδοσφαιρικές ενώσεις. Η ΟΔΠΕ θα προβεί σ αυτη την ενέργεια εφόσον της δοθεί η σχετική εξουσιοδότιση απο τους συνδέσμους διαιτητών αφου αυτοί θίγονται αμεσα απο την υφαρπαγή των ποσοστών μια και αυτα αποτελούν συμφωνα με τα καταστατικά τους,εσοδα για την λειτουργία τους.
Η πρόταση που εγινε για κάθοδο των διαιτητών σε αποχή,τουλάχιστον στα τοπικα πρωταθλήματα δεν πέρασε γιατι οπως ειπώθηκε δεν θέλουν οι εν ενεργεία διαιτητές να ελθουν κόντρα με την ΕΠΟ .
Ο νομικός σύμβουλος της ΟΔΠΕ Νίκος Μίνης τόνισε ότι η ΕΠΟ στο κομμάτι των ποσοστών δεν μπορεί να πατήσει στο αυτοδιοίκητο και πως η απόφαση του ΔΣ, η οποία δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΟΔΠΕ, έρχεται κόντρα στο νόμο. Επεσήμανε, όμως, ότι για τυπικούς λόγους θα πρέπει να στραφούν κατά της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας οι σύνδεσμοι ατομικά και όχι η ομοσπονδία διαιτητών. Για να γίνει αυτό, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσουν οι σύνδεσμοι συνεδριάσεις των ΔΣ για να πάρουν απόφαση και να εξουσιοδοτήσουν τον νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και αγωγής. Η πλειοψηφία των παρόντων δήλωσε πως καταρχήν συντάσσεται με την προσφυγή στα δικαστήρια, αλλά θα πρέπει πρώτα να πάρει το οκ των ΔΣ. Υπήρξαν, βέβαια, και κάποιοι οι οποίοι εμφανίστηκαν αντίθετοι (Ηπειρος) ή, δήλωσαν πως θα κάνουν ό,τι πει το συμβούλιο (Αχαϊα, Φθιώτιδα). Ο πρόεδρος του ΣΔΠ της τελευταίας, μάλιστα, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο οποίος είναι και αρχιδιαιτητής της τοπικής ΕΔ, τόνισε πως δεν θέλει να στείλει στα δικαστήρια την ΕΠΟ, αλλά πιστεύει πως με διάλογο και καλή θέληση μπορεί να βρεθεί λύση Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε πως αρκεί να προσφύγει έστω και ένας σύνδεσμος για να συζητηθεί η υπόθεση, αλλά όπως τόνισε τόσο ο πρόεδρος της ΟΔΠΕ Μπάμπης Μοιραδωράκης, όσο και ο Νίκος Μίνης, καλό θα είναι η διαιτησία να εμφανιστεί συσπειρωμένη και δυνατή στην δύσκολη καμπή που διέρχεται.
Αυτό που συζητήθηκε αρκετά είναι το γεγονός πως μπορεί τώρα αρκετοί σύνδεσμοι να έχουν άριστες σχέσεις με τις διοικήσεις των ΕΠΣ και να μην αλλάζει οτιδήποτε στο θέμα των ποσοστών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα διαρκέσει σε περίπτωση που αλλάξει η διοίκηση στην ένωση ή, διαφοροποιηθούν οι συνθήκες. Και αυτό διότι στην απόφαση της ΕΠΟ που στάλθηκε στις ΕΠΣ δεν περιλαμβάνεται η διάταξη ότι οι ενώσεις δύνανται να δίνουν ένα μέρος των χρημάτων για την επιβίωση και λειτουργία των συνδέσμων.
Το ΔΣ της ΟΔΠΕ θα προχωρήσει επίσης στην κατάθεση προσφυγής κατά της ΕΠΟ για τον κανονισμό διαιτησίας και επειδή της στέρησαν το δικαίωμα ανάδειξης, προαγωγής και εκπαίδευσης των διαιτητών. Παράλληλα η ομοσπονδία διαιτητών αναμένεται να ζητήσει από την ΓΓΑ την αναστολή της επιχορήγησης προς την ΕΠΟ και τις ενώσεις με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εγκριθεί από την Πολιτεία ο κανονισμός διαιτησίας και πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι στα πλαίσια του αυτοδιοίκητου μπορεί η ΕΠΟ να μην συμμορφώνεται με το νόμο, αλλά τότε αποκλείεται κάθε κρατικής βοήθειας.
Παντως η ΟΔΠΕ με ανακοίνωση της ευχαριστεί τους συμμετέχοντες στην Γ.Σ για το αριστο κλίμα που επεκράτησε και τονίζει οτι εχοντας υποψη τη κρισιμότητα των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η διαιτησία θα προβεί σ ολες τις νόμιμες ενέργειες για την ευόδωση και επιτυχία των στόχων και θα αποταθεί προς ολους τους φορείς , θεσμοθετημένα οργανα και την πολιτεία.
ΠΗΓΗ: diaititis.gr