powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

"ΟΧΙ" στην...ένσταση είπε ο Κόκκαλης

Αποκλείστηκε στο… γήπεδο τελικά ο Ολυμπιακός! Οι «ερυθρόλευκοι» και ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισαν να μην καταθέσουν ένσταση σε βάρος του Πανσερραϊκού, ο οποίος για τρία λεπτά χρησιμοποίησε αντικανονικά έξι ξένους ποδοσφαιριστές στο χθεσινό παιχνίδι Κυπέλλου. Έτσι, οι Πειραιώτες δεν θα πάρουν την πρόκριση στα χαρτιά και θα μείνουν εκτός του θεσμού μετά το χθεσινό αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε στο... χορτάρι και έφερε την ομάδα των Σερρών μεγάλη θριαμβεύτρια με 3-1.
Οι πληροφορίες λένε ότι στο λιμάνι υπερίσχυσε τελικά στο δίλλημα που υπήρχε η δεύτερη άποψη (με τις επιφυλάξεις) σύμφωνα με την οποία ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να προκαλέσει κερδίζοντας στα χαρτιά την πρόκριση.
Στον Πειραιά, άλλωστε, υποστηρίζουν ότι ήταν ένα στιγμιαίο λάθος των ανθρώπων της Πανσερραϊκού που διήρκησε μόλις 3 λεπτά και επρόκειτο στα σίγουρα για διαφορετική περίπτωση με αυτή του Βάλνερ της Καλαμαριάς.
Θεωρούν με λίγα λόγια ότι δεν διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα με τη χρησιμοποίηση (και) του Καλί για λίγα λεπτά στον αγώνα όταν σκορ ήταν 2-1.
Ακόμη, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήθελαν να… βάλουν το χέρι τους προκειμένου να επηρρεάσουν και το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής καταδικάζοντας την ομάδα των Σερρών να χάσει βαθμό.
«Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ εκτιμώντας ότι η παράβαση στην οποία υπέπεσε η Π.Α.Ε. Πανσερραϊκός κατά τον χθεσινό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος αποτελεί ένα στιγμιαίο ανθρώπινο λάθος, αποφάσισε να μην υποβάλλει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα», αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης.
Αξίζει πάντως να σημειώσουμε και το εξής. Ενδέχεται οι Πειραιώτες, που μελέτησαν διεξοδικά όλες τις νομικές παραμέτρους, να αποφάσισαν να μην δώσουν συνέχεια στο θέμα και για έναν ακόμη λόγο. Διότι ενδεχομένως να μην ήταν σίγουρο ότι θα κέρδιζαν την υπόθεση αν πήγαινε στα δικαστήρια.
Σύμφωνα με δεδικασμένη υπόθεση στο CAS, για παλαιότερο παιχνίδι μεταξύ της Καστοριάς και του Εθνικού Αστέρα, δεν μπορεί να ισχύσει με βάση το κοινοτικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιορισμός στη συμμετοχή παικτών που έχουν στην κατοχή τους κοινοτικό διαβατήριο!
Όπως συνέβη στη χθεσινή αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας αγωνίστηκαν μαζί για τρία λεπτά οι Κάστρο (Βενεζουέλα), Εσκάγκλια (Αργεντινή), Ριμόλντι (Αργεντινή), Λεοζίνιο (Βραζιλία), Τάντιτς (Σερβία) και ο… Γάλλος Καλί! Η παρουσία του 25χρονου αμυντικού, δηλαδή, δεν επηρεάζει τον αριθμό ξένων στην ενδεκάδα της ομάδας, αφού λογίζεται ως κοινοτικός παίκτης.
Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που η ΟΥΕΦΑ δεν έχει θεσπίσει ακόμα κανονισμό σχετικό με τον περιορισμό των ξένων ποδοσφαιριστών, ενώ και η ΕΠΟ δεν αλλάξει το καταστατικό της, αφού ουσιαστικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά το δικαίωμα εργασίας πολιτών της στα κράτη-μέλη της! Ένα νομικό κενό, δηλαδή, που δεν θα εξασφάλιζε απαραίτητα στον Ολυμπιακό θετικό αποτέλεσμα αν κινούνταν νομικά, θεωρητικά ακόμα και αν οι Σερραίοι αγωνιζόντουσαν με πέντε μη κοινοτικούς και έξι κοινοτικούς παίκτες!
Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά συγκρούονται δύο νόμοι: ο ένας είναι καθαρά ποδοσφαιρικός και αφορά το πλαφόν χρησιμοποίησης παικτών που δεν μπορούν να αγωνιστούν στην εθνική μας ομάδας (το πολύ μέχρι πέντε στην ίδια ενδεκάδα). Ο άλλος είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει να κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα γενικότερα, με βάση τον οποίο δεν υπάρχει όριο στη χρησιμοποίηση «κοινοτικών εργαζομένων» σε μια εταιρία. Στην προκειμένη περίπτωση σε μια ποδοσφαιρική ομάδα.
Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε εντελώς να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια, παρά την απόφαση του Ολυμπιακού! Πλην των «ερυθρόλευκων», κάθε ομάδα που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να καταθέσει ένσταση, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρη η θετική έκβαση της υπόθεσης. Αν το θέμα φτάσει στα αρμόδια όργανα και ο Πανσερραϊκός, τελικά, τιμωρηθεί με αποκλεισμό από τη συνέχεια του Κυπέλλου, κινδυνεύει και με αφαίρεση ενός βαθμού από το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής (άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό δεν ισχύει στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας).
Ομάδα της κατηγορίας, δηλαδή, μπορεί να καταθέσει ένσταση για το δικό της συμφέρον, αν και η διαδικασία μπορεί να γίνει χρονοβόρα και δαπανηρή και, λογικά, δεν συμφέρει κάποιον σύλλογο να την «προχωρήσει». Εξάλλου, το αν έχει αυτό το δικαίωμα ομάδα της Β΄ Εθνικής, θα το κρίνει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ.
ΠΗΓΗ:sportdog.gr