powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Μπλάτερ υπέρ...φασαρίας

Οι περίφημες τρομπέτες που χρησιμοποιούν οι Νοτιοαφρικανοί φίλαθλοι έχουν γίνει σημείο αναφοράς στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Οι "βουβουζέλας" άρχισαν ως εντυπωσιακά ηχητικά βοηθήματα που συνέτειναν στο χαρμόσυνο κλίμα, ωστόσο κατέληξαν σε ενοχλητικά όργανα, ανεπιθύμητα από τηλεθεατές και ποδοσφαιριστές.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ζητώντας του να απαγορεύσει τις τρομπέτες από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ο Ελβετός παράγοντας, όμως, εμφανίστηκε αρνητικός σε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.
"Είναι η αφρικανική κουλτούρα. Είμαστε στην Αφρική και πρέπει να τους επιτρέψουμε να επιδείξουν την κουλτούρα τους όσο επιθυμούν. Οι τρομπέτες, τα τύμπανα, το τραγούδι είναι μέρος της αφρικανικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Μέρος του εορτασμού, μέρος του πολιτισμού τους. Στη Νότια Αφρική, οι τρομπέτες είναι το βασικό όργανο της έκφρασης, απλώς οι άλλες χώρες δεν το χρησιμοποιούν".
Ο Μπλάτερ μπορεί να είναι αντίθετος από κάθε είδους απαγόρευση, ωστόσο υποσχέθηκε το ζήτημα να τεθεί υπό συζήτηση στους "κόλπους" της FIFA και να βρεθεί μία λύση για τους συνεργάτες της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, μιας και τα χρηματικά ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια.
Ακόμα κι έτσι, ο ισχυρός άντρας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου δείχνει να ενστερνίζεται τη διαφορετικότητα της Αφρικής: "Είναι ένας τοπικός ήχος και δεν γνωρίζω πως είναι δυνατό να τον σταματήσουμε. Πάντα έλεγα ότι όταν πάμε στη Νότια Αφρική, είναι Αφρική. Δεν είναι δυτική Ευρώπη. Είναι θορυβώδες, είναι ενέργεια, ρυθμός, μουσική, χορός, τύμπανα. Αυτή είναι η Αφρική. Πρέπει να προσαρμοστούμε λίγο".