powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Βιολογικό διαβατήριο VS delivery αναβολικών!

Η εφαρμογή του βιολογικού διαβατηρίου στη διεθνή ποδηλασία, αποδείχτηκε το καλύτερο όπλο κατά του ντοπαρίσματος.
Τι είναι το βιολογικό διαβατήριο; Βασίζεται στα βασικά βιολογικά μεγέθη του οργανισμού: κάθε φορά που ένας αθλητής περνά από έλεγχο ούρων ή αίματος, οι τιμές εξέτασης περνούν σε μια βάση δεδομένων που επιτρέπει τη δημιουργία ενός φακέλου. Σε περίπτωση ανώμαλης αλλαγής των παραμέτρων αυτών, το βιολογικό διαβατήριο του αθλητή εξετάζεται από επιτροπή ανεξάρτητων ειδικών, που αποφαίνονται αν η αλλαγή οφείλεται σε ντοπάρισμα.
Ίσως αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για χώρες - ξέφραγα αμπέλια στο θέμα του ντόπινγκ (όπως η Ελλάδα) να πολεμήσουν τα ανεξέλεγκτα αναβολικά.
Ιδού τι μας ήρθε στο μυαλό, όταν πληροφορηθήκαμε την εφαρμογή του βιολογικού διαβατηρίου:
Ετοιμάζαμε πριν τρία χρόνια μια τηλεοπτική εκπομπή για το ντόπινγκ και σε συνεργάτη γεννήθηκε η ιδέα:
-Δεν παραγγέλνουμε αναβολικά μέσω internet;
-Από πού;
-Από την Αμερική!
Στην πλάκα ξεκίνησε, σοβαρότατο δημοσιογραφικό θέμα έγινε. Το δόλωμα ήταν μια εντυπωσιακή ξανθιά συνάδελφος. Με την πιστωτική της κάρτα παρήγγειλε ό,τι πιο σκληρό διέθετε πασίγνωστη εταιρεία φαρμακευτικών σκευασμάτων στη Βοστώνη. Κόστισε κάτι παραπάνω στην παραγωγή, αλλά η ιστορία άρχισε να μας γοητεύει.
Σε οκτώ ημέρες η εταιρεία είχε στείλει με... delivery τα αναβολικά στο ελληνικό τελωνείο. Όταν η ξανθιά πήγε να τα παραλάβει, το μόνο που της ζήτησαν ήταν μια βεβαίωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Εκεί αρχίζουν τα καλύτερα. Η βαριεστημένη υπάλληλος αναρωτιέται:
-Tι είναι αυτά κορίτσι μου;
-Συμπληρώματα διατροφής.
-Και τι να τα κάνεις; Μια χαρά κοπέλα είσαι.
-Ε, να, γυμνάζομαι λίγο παραπάνω, τώρα τελευταία...
-Κοίταξε να παντρευτείς και άφησε τις γυμναστικές...
Το κουτί με τα αναβολικά ουδέποτε ελέγχθηκε από τη σχολαστική (με τον γάμο) υπάλληλο του ΕΟΦ. Η βεβαίωση δόθηκε, η ξανθιά το πήρε παραμάσχαλα και αν το κατανάλωνε, ήταν έτοιμη να τρέξει στους Ολυμπιακούς...
Και μετά μαλώνει ο Αβραμόπουλος με τον ΕΟΦ για τα παράνομα σκευάσματα που μπαίνουν στη χώρα. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...