powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ένα βήμα πριν τη συμφωνία ο Μπομπ Κοζώνης

Στην Ελλάδα βρίσκονται οι Θανόπουλος, Δημαράκης από σήμερα το μεσημέρι. Η συμφωνία για την μεταβίβαση των μετοχών στον Μπομπ Κοζώνη θεωρείται δεδομένη και απομένουν οι τελευταίες διεργασίες για την τυπική ολοκλήρωση της.
Με τον νομικό εκπροσώπο του ελληνοαμερικάνου επιχειρηματία, Χρήστο Παπαδημητρίου, να χειρίζεται το θέμα όλα μπαίνουν στην τελική ευθεία και η μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών είναι πιο κοντά από ποτέ. Ωστόσο για να τελειώσει ο κύκλος των συζητήσεων και να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών θα πρέπει να ξεκαθαριστούν κάποιες λεπτομέρειες.
Αρχικά θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μεταβιβαστούν οι μετοχές και ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πάρει στα χέρια του ο Χαράλμαπος Κοζώνης. Το τελευταίο εξάμηνο ο Νίκος Νοτιάς ήταν ο μοναδικός χρηματοδότης της ΠΑΕ κάτι που σημαίνει πως το ποσοστό του έχει ανέβει πάνω από το 30%.
Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έχει εξασφαλίσει και τις μετοχές των Γκούμα, Χατζηαντωνίου (19%) αλλά δεν έχει γνωστό αν αυτές έχουν περάσει στα χέρια του Νοτιά, αν θα περάσουν τις επόμενες ημέρες ή θα μεταβιβαστούν απ ευθείας στον Κοζώνη. Το σίγουρο είναι πως με τις μετοχές του Νίκου Νοτιά και των Γκούμα, Χατζηαντωνίου ο υποψήφιος αγοραστής θα ξεπεράσει το 51%.
Επίσης με δεδομένο πως η διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει ολοκληρωθεί και από τα 15.000.000 ευρώ έχουν βρεθεί μόλις τα 6.000.000, σε περίπτωση που ο Κοζώνης βάλει τα υπόλοιπα 9.000.000 τότε θα φτάσε σε ένα ποσοστό κοντά στο 67%.
Για να φτάσουμε όμως στο ποσοστό που θα λάβει ο Χαράλαμπος Κοζώνης, την τελική μεταβίβαση των μετοχών και τον τρόπο διαχείρισης στο μέλλον θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τρία θέματα:
1. Γήπεδο: Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θέλει η ΑΕΚ να αποκτήσει οπωσδήποτε γήπεδο. Πιστεύει (πολύ σωστά) πως για να επιστρέψει η Ένωση εκεί που της ανήκει και να φτιάξει την ομάδα που όλοι θέλουν θα πρέπει να έχει το δικό της σπίτι. Αρχικά θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια και έπειτα θα ψάξει για άλλες εναλλακτικές λύσεις. Από το θέμα του γηπέδου εξαρτάται και το πώς θα χρηματοδοτήσει την ΠΑΕ γιατί το ότι θα μπει σε αυτή είναι δεδομένο.
2. Προπονητικό: Το δεύτερο θέμα που… καίει τον Κοζώνη είναι το προπονητικό, ακόμα ένα στοιχείο που χρειάζεται απαραιτήτως μία ομάδα για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει. Σε αυτό το κομμάτι μπαίνει και ο μοναδικός όρος του Νίκου Νοτιά για την μεταβίβαση των μετοχών. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θέλει να περάσει μία ρύθμιση για την αποπληρωμή των 15-20.000.000 ευρώ που θα χρειαστεί να ξοδέψει για την ανέγερση του προπονητικού. Για να πάρει τα χρήματα που θα δώσει για την ΑΕΚ έχει ζητήσει μίσθωση από την ΠΑΕ της τάξεως του 1.000.000 ευρώ ετησίως. Από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει η συγκεκριμένη λεπτομέρεια όλα πλέον θα είναι ανοιχτά για την μεταβίβαση των μετοχών.
3. Έλεγχος στα βιβλία της ΠΑΕ: Η τρίτη παράμετρος έχει να κάνει με τον έλεγχο που θα να κάνει ο Χρήστος Παπαδημητρίου στα βιβλία της ΠΑΕ. Ουσιαστικά, ο νομικός εκπρόσωπος και δεξί χέρι του Χαράλαμπου Κοζώνη, θα ελέγξει κατά πόσο τα νούμερα που ανέλυσε ο Νίκος Θανόπουλος είναι αληθή. Ο πρόεδρος της Ένωσης έχει αναλύσει τα έσοδα, τα έξοδα και τις υποχρεώσεις τις ΠΑΕ αλλά είναι απόλυτα λογικό να θέλει ο υποψήφιος αγοραστής να γίνει ένας έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Πάντως με τα δεδομένα που του έχουν παρουσιαστεί αναλαμβάνει άμεσα την ΠΑΕ.
Η πρόθεση του Χαράλαμπο Κοζώνη είναι να βάλει με το… καλημέρα 30.000.000 ευρώ στην ΑΕΚ. Με αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί το άνοιγμα της ΠΑΕ μέχρι το καλοκαίρι που είναι περίπου 6-8.000.000 ευρώ, θα γίνει η αποπληρωμή των δανείων και κάποιες μεταγραφές που θα θέλει ο ίδιος να κάνει τον Ιανουάριο.
Το σίγουρο, εκτός από την προφορική συμφωνία που υπάρχει μεταξύ του Κοζώνη και του Νίκου Νοτιά, είναι πως η ΑΕΚ βρίσκεται πολύ κοντά στην… επόμενη μέρα, με νέο ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο.
ΠΗΓΗ: Sport24.gr