powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Πως πέσαμε στην τσιμπίδα της UEFA

Aν η UEFA λειτουργούσε όπως η ΕΠΟ θα εξαφάνιζε επικοινωνιακά το θέμα - «καυτή πατάτα» με τα 22 ύποπτα παιχνίδια της Β΄ Εθνικής και θα παραιτούνταν από τον θεσμικά αναγνωρισμένο ρόλο της υπερκείμενης αρχής του αθλήματος, που την καθιστά αρμόδια να επιλύει στο μέτρο του δυνατού, όποια προβλήματα ανακύπτουν. Ασφαλώς η UEFA δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές.
Αυτό που κάνει προσπαθώντας να διαφυλάξει το κύρος και την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου είναι να συμβληθεί με τις μεγάλες εταιρείες διοργάνωσης στοιχημάτων και σε συνεργασία μαζί τους να παρακολουθεί την πορεία των πονταρισμάτων λίγο πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οταν διαπιστώνει στη διάρκεια ενός αγώνα που πλησιάζει στη λήξη του ότι ποντάρονται ξαφνικά υπέρογκα ποσά στη νίκη μιας ομάδας που βρίσκεται πίσω στο σκορ και στο τέλος το σκορ ανατρέπεται, τότε το συγκεκριμένο παιχνίδι θεωρείται «ύποπτο». Η UEFA, λοιπόν, εξετάζει τη διαφοροποίηση της απόδοσης κατά τη διάρκεια του αγώνα σε σχέση με το σκορ. Επίσης λαμβάνει υπόψη και τη δυναμικότητα των ομάδων. Λέξεις-κλειδιά είναι το σύστημα «Allert», το «αντικυκλικό σύστημα» και η «ρευστότητα αγώνα».
Ολα τα στοιχεία που φτάνουν στην UEFA ελέγχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, και από εξειδικευμένο τμήμα Πανεπιστημίου ώστε να υπάρχει πιστοποίηση ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθείται προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας αγώνας «ύποπτος».
ΠΗΓΗ: Καθημερινή