powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αβελτηρία της ΕΠΟ για τα σικέ ματς της Β΄εθνικής

Δύο νέα στοιχεία που αφορούν την αποκαλυπτική συνέντευξη του επικεφαλής του πειθαρχικής επιτροπής της ΟΥΕΦΑ, Πέτερ Λίμαχερ, στο «Κ» της «Καθημερινής» και τη λίστα με τα 15 πιθανότατα και επτά πιθανόν στημένα παιχνίδια στον δεύτερο γύρο του περσινού πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, προκύπτουν λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Σ. Πιλάβιου στην έδρα της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για να παραλάβει ιδιοχείρως το πόρισμα.
Το πρώτο στοιχείο έχει να κάνει με το ότι η ΕΠΟ σε επίπεδο ηγεσίας είχε λάβει –έστω και ατύπως– ενημέρωση από την ΟΥΕΦΑ ότι υπάρχει πρόβλημα στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής με στοιχηματικώς αντικανονικούς αγώνες. Της είχε ζητηθεί δε να εστιάσει την προσοχή της.
Ωστόσο, παρ’ ότι η ενημέρωση είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν, η ΕΠΟ δεν φαίνεται να δραστηριοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της θωράκισης του αθλήματος του ποδοσφαίρου από τέτοια φαινόμενα, αφού ούτε το καλοκαίρι στη γενική της συνέλευση πρόσθεσε στον Πειθαρχικό Κώδικα κάποια νέα διάταξη που θα αφορά το συγκεκριμένο «φαινόμενο» ούτε προέβη σε κάποια άλλη κίνηση.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά το πόρισμα αυτό καθαυτό που την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της ΕΠΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατά τον κ. Λίμαχερ «πιθανότατα στημένοι αγώνες» στον δεύτερο γύρο εκτείνονται σχεδόν σε όλες τις αγωνιστικές. Ή, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στο πόρισμα που θα παραλάβει την επόμενη εβδομάδα ο κ. Πιλάβιος θα αναφέρεται ότι ύποπτα παιχνίδια έγιναν σε όλους τους μήνες διεξαγωγής του δεύτερου γύρου (Ιανουάριος - Μάιος). Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκτίμηση ότι δεν έχουμε να κάνουμε με «μεμονωμένα περιστατικά», αλλά με φαινόμενο μεγάλης έκτασης και διάρκειας.
Στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι υπάρχουν 15 αγώνες «στο κόκκινο», στους οποίους εμπλέκονται 11 ομάδες. Μία από αυτές εμφανίζεται σε πέντε αγώνες.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας έγιναν 153 αγώνες. Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχο της ΟΥΕΦΑ, συνολικά 22 αγώνες ήταν «πιθανότατα» ή «πιθανόν» στημένοι. Το ποσοστό ανέρχεται στο 14% και επίσης σημαίνει ότι υπήρχαν ένα ή δύο «ύποπτα παιχνίδια» σε κάθε αγωνιστική.
Η ΕΠΟ έχει γνωστοποιήσει ότι από φέτος έχει μπει στο «σύστημα ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης» της ΟΥΕΦΑ, χωρίς, όμως, να έχει δώσει περισσότερα στοιχεία για το πώς αυτό λειτουργεί και ποια αποτελέσματα έχει φέρει ως τώρα.
ΠΗΓΗ:Καθημερινή