powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Νομικά κενά για τα σικέ ματς

Αν και θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τις εξελίξεις στο σκάνδαλο με τους στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες στη Γερμανία, ο Γερμανός ποινικολόγος Ματίας Μπράας δηλώνει απογοητευμένος, τόσο από το νομοθετικό πλαίσιο που στην ουσία επιτρέπει τέτοιου είδους φαινόμενα, όσο και από τα ποδοσφαιρικά σωματεία που δεν θωρακίζονται όπως θα έπρεπε. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις το 2005 ένα άλλο σκάνδαλο γύρω από τον διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ είχε συγκλονίσει το γερμανικό ποδόσφαιρο. Τέσσερα χρόνια αργότερα τίποτε δεν δείχνει να έχει αλλάξει.
Ο Γερμανός ποινικολόγος αποδίδει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στις γερμανικές αρχές: "Μέχρι την αποκάλυψη του σκανδάλου Χόιτσερ οι αρχές δεν είχαν ασχοληθεί καθόλου με το ενδεχόμενο στημένων ματς. Ακόμα όμως και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δεν υπήρξαν στην ουσία συνέπειες. Αυτά που μας λείπουν σήμερα είναι κατάλληλα προληπτικά μέτρα, αλλά και νέες δομές στις ποδοσφαιρικές ομάδες που δεν θα επιτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Αυτό που προέχει είναι να καλυφθούν άμεσα τα όποια νομικά κενά με τη βοήθεια νέας νομοθεσίας".
Ο Γερμανός ποινικολόγος Ματίας Μπράας πιστεύει ότι το νέο σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες επιβεβαιώνει αυτό που λέγεται συχνά. Πως το οργανωμένο έγκλημα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από τις αρχές: "Ο κανόνας αυτός μας είναι γνωστός και από την διαφθορά στην οικονομία. Τα εγκληματικά στοιχεία προηγούνται των αρχών. Το γνωρίζουμε εξ άλλου και από τα σκάνδαλα ντόπινγκ. Ακόμα και εάν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός πρόληψης οι δράστες προσαρμόζονται και καταφέρνουν να ξεφύγουν από το χέρι του νόμου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα σύστημα πρόληψης, το οποίο θα δυσκολέψει όσο περισσότερο γίνεται δυνητικούς εγκληματίες".
Πηγή: Deutsche Welle