powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

«Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος όσων στήνουν αγώνες!»

Στις 25-03-06 ο δημοσιογράφος Σωτήρης Γιαννάτος δημοσιεύει στην "Καθημερινή" μια συνέντευξη που εξασφάλισε με τον Γερμανό διαιτητή Ρόμπερτ Χόϊτσερ.Ιδού ο αποκαλυπτικός διάλογος:

Σε πολλές σελίδες της δικογραφίας καταγράφεται η παρουσία ενός συνεργάτη των Σάπινα από την Ελλάδα, με το όνομα «Κώστας». Τον έχεις γνωρίσει προσωπικά;

Μου είχε μιλήσει πολλές φορές για εκείνον ο Aντε Σάπινα… Προσωπικά δεν γνώρισα τον «Κώστα», δεν τον έχω συναντήσει. Αλλά μπορώ να πω ότι ξέρω πολλά γι’ αυτόν. Ο «Κώστας» πόνταρε σε επιλεγμένα παιχνίδια για λογαριασμό των Σάπινα -κυρίως του Aντε- στην Ελλάδα.

Πολλοί μέχρι σήμερα αμφισβητούν την ύπαρξη του (παρ’ ότι μίλησε μια φορά σε Eλληνα δημοσιογράφο χωρίς να αποκαλύψει το πρόσωπό του). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα φανταστικό πρόσωπο...

Το πρόσωπο είναι υπαρκτό! Ιδιαίτερα ο Αντε Σάπινα είχε τακτικά τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Κώστα» και τον έβλεπε στην Ελλάδα. Τον είδα μία φορά στο σπίτι του Αντε, σε μια φωτογραφία που δίπλα ήταν σημειωμένα μερικά τηλέφωνα του «Κώστα»...

Εννοείς ότι είδες τη φωτογραφία του; Πώς είναι φυσιογνωμικά;

Απ’ ό,τι θυμάμαι έχει σκούρα μαλλιά. Νομίζω ότι ήταν λίγο πιο κοντός απ’ ό,τι ο μέσος Γερμανός, αλλά οι Γερμανοί είναι λίγο πιο ψηλοί κατά μέσον όρο από τους Ελληνες... Την ηλικία του δεν μπορώ να την προσδιορίσω.

Στη φωτογραφία ήταν μαζί με τον Aντε;

Ακριβώς! Α, ήταν μελαχρινός…

Αληθεύει ότι σε αποκαλούσε Χουντίνι;

(χαμογελάει για λίγο) Περίπου. Μετά το παιχνίδι Aλεν - Μπουργκχάουζεν, για το οποίο ξέρω πως έβγαλαν πολλά χρήματα -στοιχημάτισαν μεγάλα ποσά στην Ελλάδα και όχι στη Γερμανία- ο «Κώστας» είχε την ιδέα να μου δώσει το παρατσούκλι «Xουντίνι». Μοιάζει με το όνομα του μάγου, επειδή το παιγνίδι έληξε ακριβώς όπως το χρειάζονταν κι εγώ κατάφερα να μη φανεί καθόλου ότι ήταν στημένο!

Πώς γνώρισε ο Aντε Σάπινα τον «Κώστα»;

Απ’ όσα μου έλεγε ο Aντε, τον γνώρισε μέσω ενός άλλου Eλληνα στο χώρο του στοιχήματος, ο οποιος προφανώς κινεί τα νήματα... Μέσω ενός πολύ ισχυρού προσώπου.

Πρόκειται για Eλληνα; Και τι σημαίνει «ισχυρού προσώπου»;

Hταν ένας ισχυρός άνδρας, ο οποίος στην Ελλάδα χειρίζεται πολλά θέματα στο χώρο του ποδοσφαίρου και έχει σχέση με διεθνείς παίκτες… Ο Αντε είχε επαφές μαζί του όταν είχε να του δώσει μια πληροφορία για ένα «σίγουρο» παιχνίδι και την αντάλλασσε με μιαν αντίστοιχη πληροφορία του Ελληνα για άλλο «σίγουρο» παιχνίδι. Αργότερα δεν πήγε και τόσο καλά η συνεργασία ανάμεσά τους και έτσι ο Αντε γνώρισε, μέσω αυτού, τον «Κώστα», με τον οποίον συνεργάστηκε στη συνέχεια.

Αυτό το πρόσωπο τι ρόλο έχει; Είναι μάνατζερ ποδοσφαιριστών ή παράγοντας;

Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν ξέρω πολλά στοιχεία γι’ αυτόν τον άνδρα. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι ο Aντε τον θεωρούσε ισχυρό πρόσωπο και μου είχε αποκαλύψει κάποτε ότι «αυτός έχει κλείσει συμβόλαια με τη μισή εθνική Ελλάδας»! Δεν ξέρω βέβαια αν ήταν απλώς «τρόπος του λέγειν». Δεν μπορώ να προσδιορίσω αν ήταν ο νόμιμος εκπρόσωπός τους (σ.σ. ο μάνατζέρ τους) ή αν τους εκπροσωπούσε στο στήσιμο των αγώνων! Γι’ αυτόν δεν μιλούσε πολύ ο Αντε… Ξέρω μόνο ότι είχαν συνεργασία σε θέματα στοιχήματος επειδή λύνει και δένει στην Ελλάδα.

Από τα αποδεικτικά στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει ότι οι Σάπινα έπαιξαν πολλά στον αγώνα του Kυπέλλου ΟΥΕΦΑ Πανιώνιος - Ντιναμό Τιφλίδας και στο παιχνίδι Αιγάλεω - Λάτσιο. Μόνο σε αυτά τα δύο παιχνίδια ελληνικών ομάδων πόνταραν ή και σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος;

Δεν με ενημέρωναν για όλες τις δραστηριότητές τους… Δεν είχα τη δυνατότητα να μαθαίνω πράγματα, που δεν με αφορούσαν. Oμως, το καταλάβαινες από τις αντιδράσεις τους. Δεν το έκρυβαν όταν κέρδιζαν!

Και σε ποιους ελληνικούς αγώνες έχουν ποντάρει; Μήπως έχεις ακούσει κάποια συγκεκριμένα παιχνίδια;

Αν ήταν ελληνικοί αγώνες δεν μπορώ ούτε να το διαψεύσω ούτε να το επιβεβαιώσω. Oτι παίζανε όμως στην Ελλάδα, αυτό, ναι, μπορώ να το επιβεβαιώσω. Oτι είχαν συνεχώς πληροφορίες για... «μιλημένους» αγώνες από την Ελλάδα, ναι, κι αυτό μπορώ να σας το πω.

Βάσει της δικογραφίας φαίνεται πως ο Aντε ταξίδευε στην Ελλάδα τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2004. Εσύ τι θυμάσαι από εκείνο το καλοκαίρι;

Αυτό που θυμάμαι ήταν οι διακοπές που είχαμε κάνει μαζί στη Μαγιόρκα τον Ιούνιο. Hμασταν μαζί με τον Aντε για 5 μέρες και τον έζησα από πολύ κοντά. Επειδή ήταν κολλημένος με το στοίχημα, θυμάμαι καλά ότι ασχολήθηκε πολύ με το Euro και από ένα σημείο και μετά -χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι άσχημο για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδας- άρχισε να ποντάρει υπέρ της Ελλάδας! Κάθε φορά που κέρδιζε η Ελλάδα ήταν πανευτυχής, κερνούσε στο ξενοδοχείο και μιλούσε στο κινητό του… Αμέσως μετά τη λήξη των αγώνων μιλούσε στο κινητό με κάποιον στα Aγγλικά. Και συνήθως στα Aγγλικά μιλούσε με τον «Κώστα»! Θυμάμαι επίσης ότι τότε είχε και ένα ελληνικό καρτοκινητό και κάθε φορά που ήταν στην Ελλάδα μου τηλεφωνούσε από αυτόν τον αριθμό.

Αληθεύει ότι τον Δεκέμβριο του 2004 ο Aντε γύρισε στο Βερολίνο από τη Θεσσαλονίκη με ένα σακίδιο γεμάτο ευρώ, που ήταν κέρδη από στοίχημα;

Θυμάμαι ότι το Καρλσρούη - Ντούισμπουργκ, που σφύριξε ο Μάρκς (σ.σ. άλλος ένας Γερμανός διαιτητής, μπλεγμένος στην υπόθεση), ήταν στις 3 Δεκεμβρίου. Είχε μόλις γυρίσει ο Αντε, καθόταν στο Cafe King… Ηξερα ότι εκείνο το διάστημα ήταν στη Θεσσαλονίκη, και επειδή όταν πήγαινα εγώ κάπου του έφερνα κάτι, έτσι σαν μικρό δώρο, του είπα κάποια στιγμή με την άνεση που είχα μαζί του: «Μου έφερες τίποτε;». Και εκείνος μου έδειξε ένα σακίδιο που είχε κρεμασμένο στον ώμο του και μου είπε χαμογελώντας: «Eλα, μαζί». Τον ακολούθησα στο μικρό γραφείο στην πίσω πλευρά του Cafe King. Είχε μέσα δεσμίδες των 200 και 500 ευρώ! Η ταινία στις δεσμίδες ήταν στα Eλληνικά. Δεν ξέρω τι έγραφε. Oμως, σίγουρα ήταν ελληνική.

Ο Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς, πρώην τεχνικός της Εθνικής Κροατίας, όταν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με τα αδέλφια Σάπινα, είχε δηλώσει πως στη Γερμανία γίνονται έρευνες και κάποιοι θα δικαστούν αλλά στην Κροατία και την Ελλάδα δεν θα γίνει ποτέ τίποτα, γιατί «εκεί τα κυκλώματα με τα στημένα είναι πιο εκτεταμένα, έχουν ανάμιξη πολλοί και μάλιστα είναι πολύ ισχυροί και με διασυνδέσεις». Από τις συζητήσεις σου με τους Σάπινα αποκόμισες αυτήν την εντύπωση;

Θέλω να πω κάτι σημαντικό, γιατί φαίνεται πως ο κόσμος δεν το έχει κατανοήσει… Στη Γερμανία δεν είχαμε δίκες, γιατί είναι καλοί άνθρωποι και τα ερευνούν όλα. Αλλά επειδή υπήρξε ένας άνθρωπος, ο Ρόμπερτ Χόιτσερ, που τα είπε όλα στην ανάκριση και έδωσε στοιχεία, ώστε να στηριχθεί μια δίκη. Και πλήρωσε το τίμημα… Αν ήθελα να ερμηνεύσω τη δήλωση του κ. Μπλάζεβιτς, θα έλεγα απλώς ότι για τους Σάπινα εκεί -στην Ελλάδα και την Κροατία- ήταν όλα πιο ρόδινα! Εδώ στη Γερμανία για να παίξεις στοίχημα, είτε στην κρατική εταιρεία είτε στις ιδιωτικές, πρέπει να δώσεις τα στοιχεία σου, το όνομά σου και ειδικά στην κρατική υπάρχει και όριο 500 ευρώ. Για να παίξεις μεγάλα ποσά πρέπει να μαζέψεις μερικές εκατοντάδες δελτία. Αυτό που θυμάμαι καλά είναι ότι ο Aντε μου είχε πει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει περιορισμός στο ποσό του πονταρίσματος -όσα ήθελε, τόσα έπαιζε- αλλά στο ποσό, που θα εισπράξεις… Και πάλι όμως ήταν υψηλό.

Στο δικαστήριο αναφέρθηκε ότι ο Aντε Σάπινα αποκαλούσε την Ελλάδα… παράδεισο. Hταν για εκείνον ο παράδεισος του στοιχήματος;

Το ότι έκανε λόγο για «παράδεισο» ισχύει. Το είπε σίγουρα σε σύγκριση με την Γερμανία.