powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Επιτέλους σηκώστε το χαλί,να ξεβρομίσουμε...

Του Τζ. Συναδινού

Δεν είναι και μικρό πράγμα για τα σημερινά δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου να βρεθεί στο “Μουντιάλ” της Ν. Αφρικής. Όμως σε τίποτα δεν μοιάζει με το κλίμα που υπήρχε σε σχέση με το “EURO 2004″. Η χώρα έχασε την ευκαιρία που της έδωσε τότε η κατάκτηση του τροπαίου, δεν δημιούργησε υποδομές, ποδοσφαιρική σχολή, νέα παιδεία και αντίληψη για τον αθλητισμό. Το ρίξαμε πάλι στο κυνήγι της διαφήμισης, των χορηγών, επιβεβαιώσαμε την σκοτεινή πλευρά, του αθλητισμού σαν επιχείρηση.
Ο φίλαθλος κόσμος στην Ελλάδα είναι μουδιασμένος και απέχει συστηματικά από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ευφορία που προκαλεί η πρόκριση της εθνικής δεν μπορεί να καθίσει σαν κουρνιαχτός που κρύβει τα προβλήματά του: την στρεβλή φιλοσοφία των φορέων, την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την ορθολογική και πολύπλευρη ανάπτυξή του, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που ενώ φυτοζωεί εγκαταλελειμμένο από την πολιτεία, παράλληλα συνταυτίζεται με επαγγελματικές νοοτροπίες και φιλοδοξεί να ακολουθήσει τις ατραπούς της αναξιοπιστίας των ΠΑΕ.
Αλλά και οι αρμόδιοι φορείς, η αθλητική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η ΕΠΟ, η Σούπερ Λίγκα και η Ένωση ΠΑΕ Β’ και Γ’ Εθνικής δεν φαίνονται ικανές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την προκοπή του ποδοσφαίρου. Έτσι για την αξιοπιστία του, που λέει ο λόγος. Προφανώς θεωρούν ότι η καλύτερη προάσπιση του “προϊόντος” τους είναι η σιωπή και η συγκάλυψη κι όχι η δημόσια συζήτηση και η αποκάλυψη των προβλημάτων.
Δύο και πλέον μήνες έχει στα χέρια του ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος το πόρισμα της UEFA για στημένα παιχνίδια στα ελληνικά πρωταθλήματα. Ο κόσμος βοά, οι εφημερίδες γράφουν σε καθημερινή βάση. Κάθε λίγο μαθαίνουμε ότι η UEFA στέλνει ξανά και ξανά συμπληρωματικές εκθέσεις για συγκεκριμένους αγώνες. Και οι αρμόδιοι φορείς τι κάνουν; Η απόλυτη σιωπή, “νεκροταφείο”, λες και ο ένας τα έχει μαζεμένα για τον άλλο. Υπάρχει κυβέρνηση; Αθλητικός εισαγγελέας υπάρχει; Γιατί η ΕΠΟ δεν έχει καταθέσει ακόμα τα πορίσματα; Με τον ΟΠΑΠ, την πιο κερδοφόρα επιχείρηση όλα βαίνουν καλώς; Όλα είναι νόμιμα και ταυτόχρονα ηθικά;
Προχθές γνωστότατη στοιχηματική εταιρεία προχώρησε σε μια επικοινωνιακή κίνηση. Αποφάσισε να επιστρέψει όλα τα πονταρίσματα που έγιναν υπέρ της πρόκρισης των Ιρλανδών, μετά την προκλητική κατακύρωση του γκολ της ισοφάρισης που πέτυχε ο Τιερί Ανρί, δίνοντας την πρόκριση για το “Μουντιάλ” στη Γαλλία. Το ίδιο είχε πράξει πριν από δεκαετίες, με την περίπτωση του Ντιέγκο Μαραντόνα, όταν σε ένα ιστορικό αγώνα, η Αργεντινή είχε σκοράρει εναντίον της Αγγλίας με τη βοήθεια του “χεριού του Θεού”.
Πώς γίνεται οι offshore εταιρείες, με έδρα τους φορολογικούς “παραδείσους” των νησιών της Καραϊβικής και του Γιβραλτάρ, να επιδεικνύουν “κοινωνική ευαισθησία” (αν είναι δυνατό!) και αντιθέτως οι εθνικοί φορείς, που υποτίθεται ότι μάχονται για τη διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου στον αθλητικό τζόγο για κοινωνικούς λόγους, να επιτρέπουν την αφαίμαξη χιλιάδων πολιτών; Μα ακόμα κι αν πρόκειται για την αξιοπιστία ενός “εμπορεύματος”…
Πέραν του γεγονότος ότι, δεν έχουν πάρει χαμπάρι πως οι ιδιωτικές εταιρείες στοιχηματισμού δεν είναι πλέον τόσο “ανώνυμες”. Έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με αθλητικά μεγαθήρια, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Μίλαν, την Μπάγερν Μονάχου, την Ποδοσφαιρική Λίγκα της Πορτογαλίας, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) κ.λπ. το οποίο σημαίνει ότι, με τη σιωπηρή συγκατάθεση και της UEFA, έχουν επιβληθεί ως αναπόσπαστο τμήμα της παγκόσμιας βιομηχανίας αθλητικού θεάματος.
Οι συνεχείς εκθέσεις της UEFA και οι ενοχλήσεις προς την ΕΠΟ για “στημένους” αγώνες στην Ελλάδα είναι καθαρό μήνυμα: “Κύριοι μας λερώνετε το μαγαζί! Με τον αεριτζίδικο και μπακαλίστικο καπιταλισμό του ποδοσφαίρου σας αλλοιώνετε την εκσυγχρονισμένη εικόνα μας. Μας στερείτε έσοδα. Πάρτε τα από τους φιλάθλους, πάρτε τα χοντρά, αλλά με στιλ πολιτισμένο – ευρωπαϊκό”.
Για τη γυναίκα του Καίσαρα ο λόγος, που πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια. Εδώ όμως είναι ακόμη Βαλκάνια. Για πόσο θα το ανέχεστε κύριε Γερουλάνε;
ΠΗΓΗ:aristeraextrem.wordpress.com