powered by Agones.gr - opap

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Στον ανακριτή δύο Γερμανοί παίκτες για τα σικέ

Στον ανακριτή οδηγήθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Rheinische Post», δύο παίκτες της Φορτούνα Ντίσελντορφ.Ο λόγος για τον αρχηγό Μπεν Αμπέλσκι και τον τερματοφύλακα Μαξιμίλιαν Νίχουες, οι οποίοι ήταν παρόντες στα τρία ματς για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι «στήθηκαν». Παράλληλα, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στα σπίτια των δύο ποδοσφαιριστών για να συγκεντρώσει στοιχεία.
Οι ενέργειες της αστυνομίας δεν σταματούν εκεί. Ενας άνδρας που φέρεται να είναι μέλος της «σπείρας του Μπόχουμ» συνελήφθη χθες. Το προηγούμενο Σάββατο πλησίασε τον τερματοφύλακα της Γκόσλαρ και του πρότεινε 1.500 ευρώ για να χάσει η ομάδα του από τη Βιλχελμσχάφεν. Ο ποδοσφαιριστής ενημέρωσε τη διοίκηση, αυτή με τη σειρά της την αστυνομία και έτσι ο νεαρός άνδρας οδηγήθηκε στη φυλακή.
Ομως, η υπόθεση είναι γεμάτη ευτράπελα. Η ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel» αποκάλυψε χθες ότι ένας από τους συλληφθέντες, τουρκικής καταγωγής, είχε κλειδώσει επί 4 ημέρες σε υπόγειο έναν μπουκμέικερ που αδυνατούσε να του πληρώσει κέρδη 100.000 ευρώ από «στημένα» παιχνίδια. Ο εν λόγω άνδρας παρουσιάζεται να έχει βγάλει από το στοίχημα 990.275 ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα! Οι τρόποι με τους οποίους η σπείρα πετύχαινε τον σκοπό της, να προκαθορίζει δηλαδή τα αποτελέσματα, ποικίλλουν. Δεν μιλάμε μόνο για «λάδωμα» ποδοσφαιριστών και διαιτητών. Μέλη της συμμορίας πλησίαζαν γιατρούς ομάδων, ώστε συγκεκριμένοι παίκτες να μην αποθεραπευτούν στην ώρα τους, αλλά και μάγειρες ξενοδοχείων για να προκαλέσουν δηλητηριάσεις και γαστρεντερίτιδες!
Ομως, η υπόθεση των «στημένων» ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης. Το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα που έστηναν αγώνες. Πρόκειται για 12 ποδοσφαιριστές και προπονητές και 4 κορυφαίους παράγοντες ομάδων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αντιπρόεδρος της κινέζικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γιανγκ Χου. Για να προχωρήσει στις συλλήψεις η κινέζικη αστυνομία ανέκρινε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερους από 100 ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες.
Οσον αφορά τις πέντε ομάδες που φέρονται να «πείραζαν» αποτελέσματα αγώνων στα προκριματικά των διοργανώσεων της UEFA, η αλβανική ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να λάβει μέτρα κατά των Βλάζνια και Φ.Κ. Τιράνων. Στη Λιουμπλιάνα παράγοντες της Ιντερμπλοκ δήλωσαν «βαθιά απογοητευμένοι και πικραμένοι» από τα δημοσιεύματα που τους εμπλέκουν στην υπόθεση, ενώ η ουγγρική Χόνβεντ ζητεί να μάθει τα ονόματα των ανθρώπων «που πρόδωσαν την ιστορία του συλλόγου και σπίλωσαν τη φήμη του».
Ερευνες για τα στημένα παιχνίδια στο τουρκικό πρωτάθλημα ξεκινά η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας. Η TFF ανακοίνωσε ότι θα σταλεί επιστολή στον αθλητικό εισαγγελέα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να βρεθούν ποια ματς έχουν στηθεί, ποιες ομάδες εμπλέκονται στο σκάνδαλο και φυσικά ποιοι παίκτες, διαιτητές, παράγοντες και προπονητές έχουν συμμετοχή. Ηδη ο πρόεδρος της Γκεντσλέρμπιρλιγκι αποκάλυψε ότι δωροδοκήθηκε δύο φορές τη σεζόν... 1985-86.
ΠΗΓΗ:Ελευθεροτυπία