Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της δημοσιογραφίας και στο «πέρασμά» της στον κόσμο του Διαδικτύου και της τεχνολογίας, το Megaron Plus διοργανώνει συζήτηση με τον τίτλο «Η δημοσιογραφία στην εποχή του Διαδικτύου» μεταξύ ορισμένων από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Η σημαντική φάση αλλαγής, στην οποία εισέρχεται πανηγυρικά ο χώρος των μέσων ενημέρωσης, θα αναλυθεί από τους πλέον ειδικούς, στη διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί στο Megaron Plus, στις 6 Μαΐου. Οι ομιλητές, που θα συμμετέχουν, είναι ο Javier Moreno, διευθυντής της εφημερίδας El Pais, ο Jim Roberts, διευθυντής της διαδικτυακής έκδοσης των New York Times, και η Georgina Henry, διευθύντρια του διαδικτυακού Comment is Free της Guardian. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο Δημήτρης Κ. Ψυχογιός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου και διευθυντής του δικτυακού τόπου της εφημερίδας Το Βήμα.
Σήμερα, είναι σαφές ότι το Διαδίκτυο αποτελεί ένα νέο Μέσο Επικοινωνίας και Ενημέρωσης με απίστευτα πλεονεκτήματα. Καθώς το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό αυξάνεται, όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι στρέφονται στο Ιντερνετ, είτε για να αντιμετωπίσουν την κρίση στον Τύπο είτε για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτού του νέου Μέσου. Δημοσιογράφοι μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων δημιουργούν αξιόπιστες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.
Απαντώντας στην ερώτηση ενός αναγνώστη των New York Times για το αν οι εφημερίδες θα παρακμάσουν σε λίγα χρόνια, ο Τζιμ Ρόμπερτς είπε: «Σήμερα, οι εφημερίδες αντιμετωπίζουν περισσότερο οικονομικό στρες από ποτέ, καθώς οι αναγνώστες και οι διαφημιστές στρέφονται στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο δυσοίωνα όσο φαίνονται. Οι New York Times έχουν σήμερα περισσότερους αναγνώστες, χάρη στο nytimes.com, και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο φαινόμενο συμβαίνει και σε άλλες εκδόσεις. Εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας πληροφορίας, που είναι διαθέσιμη στο κοινό, στο Ιντερνετ και αλλού, πιστεύω ότι υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για καλούς δημοσιογράφους».
Σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην El Pais το 2007, ο διευθυντής της εφημερίδας Χαβιέ Μορένο εκτίμησε ότι το μέλλον της δημοσιογραφίας βρίσκεται στο Διαδίκτυο. «Δεν πιστεύω ότι η δημοσιογραφία διέρχεται κρίση. Πρέπει περισσότερο να ανησυχούμε για τη μορφή της δημοκρατίας, η οποία βασίζεται σε κάποιους δημόσιους χώρους συζήτησης που έχουν δημιουργήσει τις εφημερίδες. Αν οι εφημερίδες δεν είναι ικανές να τροφοδοτούν αυτές τις συζητήσεις, τότε κρίση διέρχεται η δημοκρατία», δήλωσε.
«Το Ίντερνετ θα σώσει τη δημοσιογραφία. Αυτή τη στιγμή, συγκεντρώνει περισσότερο κοινό και έχει μεγαλύτερη επιρροή από ποτέ. Αν μπορέσουμε να μεταφέρουμε εκεί το χώρο συζήτησης και αντιπαράθεσης, τότε θα προσφέρουμε μια σπουδαία υπηρεσία στην κοινωνία», κατέληξε ο Χαβιέ Μορένο.
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι, όταν ο καθένας μπορεί να γίνει δημοσιογράφος ανοίγοντας ένα blog στο Ίντερνετ; Διέρχεται τελικώς κρίση η δημοσιογραφία εξαιτίας του Διαδικτύου; Έχει σταματήσει ο κόσμος να αγοράζει εφημερίδες; Θα εξακολουθήσει η δημοσιογραφία να υφίσταται ως έχει ή θα υποστεί αλλαγές, μεταβολές και εξελίξεις; Τέσσερις επαγγελματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σε άμεση επαφή με το Διαδίκτυο, καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της δημοσιογραφίας στην εποχή του Διαδικτύου.
Στις 6 Μαΐου, το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να τους ακούσει και να θέσει τα δικά του ερωτήματα.
Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Χορηγός είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.