powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Ποτέ δεν χάνει τελικό στο ΟΑΚΑ!

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ετοιμάζονται για τον 4ο τελικό των playoffs του μπάσκετ, με τους «ερυθρόλευκους» να καλούνται αύριο να γίνουν η πρώτη ομάδα στην ιστορία, που θα κερδίσει το Τριφύλλι στο ΟΑΚΑ, στο γήπεδο που μετρά 23 νίκες και… καμία ήττα σε τελικούς.
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ ως έδρα, τη σεζόν 1995-1996. λίγους μήνες μετά το Eurobasket του 2005, την πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών.
Από τη σεζόν εκείνη και μετά, οι «πράσινοι» έχουν αγωνιστεί σε 12 τελικούς της Α1, κατακτώντας τον τίτλο 11 φορές. Με μοναδική εξαίρεση τη διετία 2002-2004, όταν χρησιμοποιούσε ως έδρα το κλειστό του Σπόρτιγκ, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει 23 τελικούς στο ΟΑΚΑ, με απολογισμό το εντυπωσιακό 23-0.
Ο Παναθηναϊκός δεν έχει υποστεί καμία εντός έδρας σε τελικούς, από τη μέρα που επέλεξε το ΟΑΚΑ ως έδρα του, δικαιώνοντας απόλυτα τον Μέμο Ιωάννου, που τον Ιούνιου του 2006, όντας προπονητής του Πανιωνίου, αποκάλεσε το ΟΑΚΑ «πεδιάδα», μετά από μια ήττα στον 5ο ημιτελικό με 101-57, με θύτη τον νυν Πρωταθλητή Ευρώπης.
Ο Ολυμπιακός λοιπόν, εκτός από τα σημαντικά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει (Παπαλουκάς, Βασιλόπουλος), πρέπει να καταρρίψει και μια παράδοση 12ετίας, που θέλει τον Παναθηναϊκό αήττητο εντός έδρας σε τελικούς.
Μοναδική φορά που ο Παναθηναϊκός διατήρησε μεν το αήττητο του ΟΑΚΑ, αλλά έχασε το πρωτάθλημα, ήταν το 1996, όταν ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα, όπως και φέτος, κάνοντας επίδειξη δύναμης στον 5ο τελικό, επικρατώντας με το θρυλικό 73-38. Τις υπόλοιπες εννιά φορές, το απόρθητο ΟΑΚΑ, έδινε τον τίτλο στον Παναθηναϊκό, ενώ αν συνεχιστεί το σερί, θα σημάνει το 11ο «πράσινο» πρωτάθλημα σε 12 χρόνα.
Πάμε για το 24-0 λοιπόν ή ήρθε η ώρα να πέσει το μοναδικό απόρθητο κάστρο στην ιστορία των τελικών;