powered by Agones.gr - opap

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Σάλος στην Ισπανία για τον μαγνητοσκοπημένο εθνικό ύμνο

Η …μαγνητοσκοπημένη μετάδοση του εθνικού ύμνου της Ισπανίας στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Αθλέτικ Μπιλμπάο προκάλεσε την απόλυση του επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της κρατικής ισπανικής τηλεόρασης (TVE).
Η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε σάλο στην Ισπανία και θεωρήθηκε προσβολή στο πρόσωπο του βασιλιά Χουάν Κάρλος που βρισκόταν στο «Μεστάγια» (άλλωστε το Κύπελλο στην Ισπανία λέγεται Copa del Rey, δηλαδή Κύπελλο του Βασιλιά).
Η ΤVE μετέδωσε τα στιγμιότυπα της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου επικαλούμενη τεχνικό λάθος. Οι εξηγήσεις αυτές δεν θεωρήθηκαν επαρκείς από τους κρατικούς αξιωματούχους και την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος Χουλιάν Ρέγες απολύθηκε.
Για τη στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού ύμνου πριν από τον τελικό υπήρξε αρκετή παραφιλολογία τις προηγούμενες ημέρες στην Ισπανία. Μάλιστα, η τοποθέτηση του προέδρου της Μπαρτσελόνα, Ζουάν Λαπόρτα ότι στο εν λόγω παιχνίδι αγωνίζονται δύο ομάδες από διαφορετικές χώρες έριξε λάδι στη φωτιά που είχε ως επακόλουθο τα γεγονότα της Τετάρτης.
Οι οπαδοί των δύο ομάδων, από την πλευρά τους, έκαναν αυτό που αναμενόταν. Σφύριζαν διαρκώς κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του ύμνου, θέλοντας να καταδείξουν τη διαφορετικότητα της Βασκονίας και της Καταλονίας σε σχέση με την υπόλοιπη Ισπανία