powered by Agones.gr - opap

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ο αντάρτης κύριος Βγενόπουλος

Το βράδυ της 16ης Ιανουαρίου του 2008 η βαριά ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό ήταν μοιραία εφιαλτική για το «τριφύλλι». Προκάλεσε, όμως, ραγδαίες εξελίξεις. Η διοικητική ιστορία του ΠΑΟ άλλαξε σελίδα και ο Ανδρέας Βγενόπουλος πέρασε από τις σομόν σελίδες (και) στο αθλητικό ένθετο. Με ζεστή την απογοήτευση από τη συντριβή, εκδίδει ανακοίνωση αναφέροντας ότι «με πρωτοβουλία φιλάθλων και παλαιών αθλητών του ΠΑΟ δρομολογήθηκε η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση με όραμα έναν Παναθηναϊκό πολυμετοχικό, ενιαίο και αδιαίρετο». Επιτίθεται με υστερόγραφο στον Πέτρο Κόκκαλη, μιλάει στο οπαδικό υποσυνείδητο αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Ολυμπιακό, γράφει για «εκατομμύρια πράσινες καρδιές».
Μία εβδομάδα μετά υποδέχεται τον Tύπο στο «Πεντελικόν» με τους αδερφούς Γιαννακόπουλους δίπλα του. Ενωτικός αλλά και διεκδικητικός, μοιράζει ανακοίνωση - μανιφέστο πέντε σημείων όπου δεν κάνει λόγο για «αγορά», αλλά για «συμμετοχή». Είναι ολοφάνερο ότι έχουμε να κάνουμε με έναν άλλου τύπου παράγοντα που μπαίνει τόσο εμφατικά στο ποδόσφαιρο, όσο και στους άλλους τομείς της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Επικοινωνιακός, χαρισματικός ρήτορας, «διαπιστευμένα» Παναθηναϊκός. Στο διαπραγματευτικό μπρα ντε φερ που ακολουθεί τηρεί στάση μαστίγιο - καρότο.
Πότε λάβρος κατά του Τζίγγερ που –αρχικά– δεν έδειχνε διατεθειμένος να συνεργαστεί, πότε καλώντας την κερκίδα να μην τον βρίζει, ξεχνώντας τι έχει προσφέρει αυτός και η οικογένειά του. Μετά το συλλαλητήριο της 13ης Απριλίου και το άνοιγμα του Τζίγγερ, ο Βγενόπουλος αποστασιοποιείται διακριτικά, κρατώντας έναν άτυπο ρόλο εγγυητή του πρότζεκτ. Δεν συμμετέχει στο νέο Δ. Σ., δεν παίρνει την προεδρία, αλλά «κάνει δώρο» τον Κλέιτον και ζητάει αύξηση του μπάτζετ. Η φετινή σεζόν του ΠΑΟ περνάει από διαδοχικά αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα, ενώ η πολυμετοχικότητα από χίλια κύματα.
Ο Βγενόπουλος κρατάει στάση συναίνεσης, στηρίζει τον Τεν Κάτε, αλλά ταυτόχρονα τον προτρέπει μαζί με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (!) να αξιοποιήσει όλο το ρόστερ. Δηλώνει απογοητευμένος από τα υβριστικά συνθήματα της κερκίδας και αφήνει στον Νίκο Πατέρα το ξήλωμα Γκαγκάτση από την ΕΠΟ. Οι συμμαχίες στο πολυμετοχικό σχήμα, όμως, αλλάζουν σχεδόν καθημερινά και οι διαρροές της τελευταίας συνάντησης των μετόχων επαναφέρουν πολεμικό κλίμα. Με την ανακοίνωση της Τρίτης, ο Βγενόπουλος τα βάζει με τον Δήμο Αθηναίων (θέτοντας ζήτημα αποχώρησης από τον Βοτανικό), με τους αδερφούς Γιαννακόπουλους (για παιχνίδι μέσω «Πράσινης») και κυρίως με τον Τζίγγερ, φωτογραφίζοντας την οικογένεια Βαρδινογιάννη ως υπεύθυνη για τη «μιζέρια της τελευταίας δεκαετίας».
Η πολυμετοχικότητα πλέον κρέμεται σε μια κλωστή (δηλαδή, το γήπεδο) και είναι φανερό ότι μπαίνει στη φάση του ξεκαθαρίσματος. Η μεγάλη διαφορά του Βγενόπουλου από τους άλλους μετόχους είναι ότι δεν βλέπει τη δημοσιότητα ως εχθρό, αλλά ως το μεγάλο του όπλο. Δεν περνάει τις θέσεις του από εφημερίδες, αλλά από προσωπικές παρεμβάσεις. Εισάγει κοινά δαιμόνια και πλέον παίζει στην πολυμετοχική σκακιέρα με τα λευκά...

Οι δηλώσεις

- «Ολοι μαζί οι Παναθηναϊκοί που συγκροτούμε την ΠΕΚ, είμαστε πιο δυνατοί από τον Αμπράμοβιτς», Πεντελικόν, 24/01/08.

- «Αν δεν συνεργαστεί, δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει. Σε έξι μήνες, σε έναν χρόνο, θα φύγει…», για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, σε συγκέντρωση παλαιμάχων, 09/04/08.

- «Προφανώς, εγώ προσωπικά θα συμμετάσχω μετοχικά στο ανώτατο επίπεδο που μπορεί να καθοριστεί ανά μέτοχο», μετά τη συνάντηση με τον Τζίγκερ στις 06/05/08.

- «Με ενότητα, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά, του χρόνου ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα ακόμα κι αν παίζει με 10 παίκτες, ακόμα και δεν του δίνουν πέναλτι», μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, 09/11/ 08.

- «Και η ενότητα στο τέλος-τέλος δεν είναι αυτοσκοπός», ανακοίνωση 05/05/09.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή