Του Δημήτρη Φύσσα
Θυμόσαστε εκείνο το καπαπληκτικό ανέκδοτο, με το παιδί που σκοτώνει τους γονείς του, για να πάει εκδρομή με το Ορφανοτροφείο; Και επιπλέον, όταν τελικά το δικάζουν, ζητάει την επικείκια του δικαστηρίου, γιατί είναι ορφανό;
Αυτό το ανέκδοτο μού ήρθε στο μυαλό (γιατί άραγε;), όταν πληροφορήθηκα ότι η σπρίντερ Κατερίνα Θάνου, αργυρή Ολυμπιονίκης των 100 μ. στο Σίδνεϊ το 2000, ζήτησε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) αναδρομικά το χρυσό εκείνης της κούρσας, αφού η τότε νικήτρια, η Μάριον Τζόουνς, πιάστηκε ως γνωστόν ντοπαρισμένη. Από την Τζόυονς αφαιρέθηκαν μετάλια και ρεκόρ, ενώ πήγε και φυλακή (γιατί εκεί είναι ΗΠΑ και δεν παίζουν).
Πρόσφατα, η ΔΟΕ απέρριψε το αίτημα, με το σκεπτικό ότι η Θάνου έκανε το 2004 στην Αθήνα ό,τι μπορούσε για ν΄ αποφύγει τους αντι-ντόπνγκ ελέγχους (μέχρι και ατύχημα με τη μοτοσικλέτα σχεδίασαν, μαζί με τον Τζέκο και τον Κεντέρη, καθώς θυμόμαστε), θεωρήθκε αυτομάτως ντοπαρισμένη και αποκλείστηκε από τους αγώνες της Αθήνας, αλλά και αργότερα. Μετά απ΄ αυτά, όπως ξέρουμε, η αθλητική της καριέρα τέλειωσε.
Η στάση της Θάνου προς τη ΔΟΕ δήλωνε: «Ήμουνα πιθανώς ντοπέ το 2004, αλλά όχι το 2000. Το 2000 ήρθα δεύτερη, τώρα λοιπόν που ακυρώθηκε η Τζόουνς, θέλω το χρυσό». Μιλάμε για καθαρό θράσος (αυτή είναι η αναλογία με το παιδί που σας έγραψα στην αρχή), ενώ θα ΄πρεπε, πολύ απλά, να κάτσει στ΄ αυγά της αμίλητη. Το ότι «Όλοι ντοπάρονται παντού και συνεχώς» δεν δίνει το δικαίωμα σε όσους πιάνονται ντοπαρισμένοι να ζητάνε τα ρέστα, ούτε να διεκδικούν οποιοδήποτε δικαίωμα αναδρομικά. Μάλιστα η ΔΟΕ, ντροπιάζοντας ακόμα περισσότερο τη Θάνου, ανέβασε μια θέση όλες τις άλλες αθλήτριες της κούρσας πλην της δικιάς «μας». Έτσι, το χρυσό που αφαιρέθηκε από την Τζόουνς δεν πήγε σε καμιά αθλήτρια (η πρώτη θέση παρέμεινε κενή), το αργυρό το μοιράζεται πλέον η Θάνου με την Τάνια Λόρενς και χάλκινη έγινε η Μέριλν Ότεϊ.
Επιπλέον, η Θάνου είναι σε χειρότερη ηθική μοίρα από την Τζόουνς. Τουλάχιστον εκείνη πιάστηκε, ομολόγησε, φυλακίστηκε. Δηλαδή πλήρωσε. Η Θάνου δεν πλήρωσε, δεν έχει συνεπώς εξαγνιστεί. Δεν επήλθε κάθαρση, που λέγαμε στο σχολείο. Το ότι έγινε αξιωματικός του στρατού δείχνει απλώς τη γελοιότητα του ελληνικού κράτους, αφού τέτοια πράγματα γίνονταν μόνο στις χώρες της «αξέχαστης» σοβιετικής αυτοκρατορίας. Το ότι πολλοί εδώ στη χώρα μας, ακόμα και σήμερα, έχουν καταγράψει στο μυαλό τους την υπόθεση Θάνου – Κεντέρη ως μία ανθελληνική συνωμοσία, δείχνει τη γελοιότητα όσων έχουν την άποψη αυτή.
Η υπόθεση Θάνου είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Κι αυτό ας γίνει μάθημα σε όσους θεωρούν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και η νίκη πρέπει να επιτευχθεί με κάθε μέσο. Ας μείνουμε εδώ, κι ας μην πιάσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ντοπάρισμα στην υγεία της Θάνου (και της κάθε Θάνου) και του Κεντέρη (και του κάθε Κεντέρη), που, κυνηγώντας το χρυσό μετάλιο, υπονομεύουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Δυστυχώς, δεν περνάνε ατιμωρητί τα κρεμασμένα σαγόνια στους άντρες και οι αντρικές φωνές στις γυναίκες. Επ΄ αυτού, θα μπορούσαν να ρωτηθούν ο Δανός ποδηλάτης Κνουτ Γένσεν, αλλά πέθανε από κοκτέιλ ντόπας στη διάρκεια της Ολυμπιάδας της Ρώμης (1960) και η πολυ - ολυμπιονίκης της Σεούλ (1988) Φλόρενς Γκρίφιθ – Τζόινερ, αλλά πέθανε κι αυτή μόλις στα 39 της, με τη νεκροτομή να δείχνει την πλήρη διάλυση του οργανισμού της.
ΠΗΓΗ: sportdog.gr