Του Άγγελου Αναστασόπουλου
Μία εβδομάδα έμεινε για την αλλαγή του χρόνου. Το 2009 φεύγει, αλλά αφήνει πίσω του συντρίμμια, καθώς το ποδόσφαιρο σημαδεύτηκε από το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο που έχει ζήσει ποτέ η Ευρώπη!
Ολα κυλούσαν ομαλά για σχεδόν 11 μήνες. Τα «στημένα» ματς ήταν κάτι γνωστό, αλλά όλοι τα αντιμετώπιζαν ως κάτι μακρινό, ως κάτι που συμβαίνει «στους άλλους». Ομως, στις 19 Νοεμβρίου κατάλαβαν όλοι πως το φαινόμενο είναι πολύ πιο κοντινό και σαφώς πιο διαδεδομένο απ' ό,τι πολλοί περίμεναν. Το διεθνές κύκλωμα, που από τότε άρχισε να εξαρθρώνει η γερμανική -κατά βάση- αστυνομία, είχε απλώσει τα πλοκάμια του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Αυτοί οι αθεόφοβοι έστησαν περισσότερα από 200 παιχνίδια στην Ευρώπη.
Η εισαγγελία του Μπόχουμ αποκάλυψε ότι στη λίστα με τα «στημένα» ματς συμπεριλαμβάνονται τρεις αγώνες στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, 12 του Europa League, πάνω από 60 των μικρότερων κατηγοριών του γερμανικού πρωταθλήματος, 22 του ελβετικού, ενώ στην Τουρκία μόνο τα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι 29! Από εκεί και πέρα ερευνώνται ακόμη ύποπτα παιχνίδια σε Βέλγιο, Κροατία, Σλοβενία, Βοσνία, Αυστρία και Ουγγαρία.
Αλλά σαν να μην έφτανε αυτό, το κύκλωμα προσπάθησε ανεπιτυχώς να «στήσει» ακόμα και ματς προκριματικών Μουντιάλ! Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Spiegel» επικαλείται στοιχεία από τη δικογραφία και αναφέρει ότι μέσα στους αγώνες που επιχείρησε να προκαθορίσει το κύκλωμα ήταν το Βοσνία-Τουρκία στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009.
Μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες σε Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία και Βρετανία έχουν φτάσει τους 21. Ενας εξ αυτών, Γερμανός τουρκικής καταγωγής, που κέρδισε 990.275 ευρώ στήνοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες, είχε κλειδώσει επί 4 ημέρες σε υπόγειο έναν μπουκμέικερ επειδή αδυνατούσε να του πληρώσει στοίχημα 100.000 ευρώ από στημένα παιχνίδια!
Ακόμα, σε λογαριασμό off-shore τράπεζας με έδρα τα νησιά Καϊμάν, ο οποίος ανήκει σε 38χρονο Βρετανό που καταζητείται από την Ιντερπόλ ως μέλος της σπείρας, βρέθηκαν 900.000 στερλίνες. Στον λογαριασμό δεν έχει παρατηρηθεί κινητικότητα από τον Μάρτιο, ενώ από τις Αρχές εκφράζεται η πεποίθηση ότι έχει κι άλλους λογαριασμούς, σε άλλους φορολογικούς «παραδείσους».
Ο άνδρας εξακολουθεί να διαφεύγει, αφού καθυστέρησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του, και ενώ μάρτυρες τονίζουν πως μέχρι πρόσφατα παρέμενε στη μόνιμη οικία του, στο Μπράιτον.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνταν για να στηθούν τα ματς ήταν, αν μη τι άλλο, πρωτοποριακές. Η συμμορία δεν περιορίστηκε στις συνήθεις τακτικές (του τύπου βρίσκουμε έναν αμυντικό που τα «παίρνει» και τον φιλοδωρούμε να μας βοηθήσει). Μέλη του κυκλώματος «λάδωναν» γιατρούς ομάδων και συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές δεν αγωνίζονταν σε κρίσιμα παιχνίδια εξαιτίας «τραυματισμών», αλλά και μάγειρες σε ξενοδοχεία για να... δηλητηριάζουν παίκτες!
Οι παλιές και δοκιμασμένες τακτικές βέβαια ήταν πιο συνηθισμένες. Ο 24χρονος Μαρσέλ Σουόν έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που παραδέχτηκε επωνύμως ότι έστησε αγώνα. Ο εθισμένος στο στοίχημα πρώην ποδοσφαιριστής της Οσναμπρικ παραχώρησε συνέντευξη στους «Times» της Νέας Υόρκης και αποκάλυψε ότι υπό το καθεστώς απειλής δέχτηκε να «πειράξει» το αποτέλεσμα αγώνα. Στις αρχές Απριλίου, ένας 30χρονος άνδρας τουρκικής καταγωγής, του οποίου γνωρίζει μόνο το μικρό όνομα (Νουρεντίν), τον πλησίασε κρατώντας όπλο. Το δίλημμα που του τέθηκε ήταν πολύ εύκολο να λυθεί: ή θα δεχτεί και να πάρει 20.000 ευρώ και να βοηθήσει, ή θα αρνηθεί και θα βρεθεί δεμένος πισθάγκωνα και με μια σφαίρα στο κεφάλι σε κάποιο ρέμα.
«Με απείλησε. Μου είπε ότι θα με έβρισκε όπου και να πήγαινα. Ετσι, δέχτηκα να κάνω ό,τι μου ζήτησε στο ματς με την Αουγκσμπουργκ στις 17 Απριλίου. Στο ματς δεν χρειάστηκε να κάνω πολλά. Ηθελαν να χάσουμε 3-0. Το σκορ ήταν ήδη 2-0 και έκανα ένα λάθος που έμοιαζε φυσικό και ήρθε το τρίτο γκολ. Το επόμενο εικοσάλεπτο αγωνιούσα μήπως δεχτούμε κάποιο ακόμα τέρμα ή μήπως οι αντίπαλοι χαλαρώσουν και μειώσουμε. Ολα κύλησαν καλά», είπε ο παίκτης.
Αλλά ποιο ήταν το περιστατικό που άνοιξε τα μάτια της UEFA; Μα φυσικά ο αγώνας του Πανιωνίου με την Ντιναμό Τιφλίδας, το 2004. Ο ειδικός ανακριτής της UEFA, Πέτερ Λιμάχερ, δήλωσε στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung»: «Ολα ξεκίνησαν με τον Πανιώνιο.Εκείνη η περίπτωση μας έκανε να αντιληφθούμε πως κάτι τρέχει. Είναι όμως δύσκολο να δράσεις στην Ελλάδα. Οι παράγοντες των ελληνικών ομάδων έχουν τρομερή δύναμη και έχουν υπόγειες διασυνδέσεις με πολιτικούς. Αν δούμε κάποια αφεντικά των ομάδων αυτών, τίποτα δεν μας εκπλήσσει».
Ο δε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, Τζάνι Ινφαντίνο, τόνισε: «Εχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα που παρακολουθεί την αγορά του στοιχήματος σε όλο τον κόσμο, 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα και 365 μέρες τον χρόνο. Θα τιμωρήσουμε αυστηρά όποιον "φτιάχνει" το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Είμαστε σε συνεργασία με την αστυνομία και αυτό το καρκίνωμα πρέπει να φύγει από το ποδόσφαιρο πριν γίνει μεγάλο. Είναι μία πρόκληση, αλλά είμαστε έτοιμοι».
Στην Ελλάδα η UEFA έχει ήδη παραδώσει στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιο, φακέλους με 19 ύποπτα ως «στημένα» παιχνίδια της περσινής Β' Εθνικής κι αυτός με τη σειρά του, τα παρέδωσε στον ΓΓΑ Παν. Μπιτσαξή, που τα προώθησε ήδη στον εισαγγελέα για να ξεκινήσει έρευνα. «Κάθε καταγγελία και κάθε φάκελος θα διαβιβάζεται με αυτόματο πιλότο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου», τόνισε προχθές ο νέος γενικός γραμματέας Αθλητισμού και σχετικά με την πρόταση της ΕΠΟ για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα έχει την ευθύνη για υποθέσεις «στημένων» παιχνιδιών, σχολίασε ότι «θα υπάρχει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών. Στο επίκεντρο βέβαια είναι η αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης...».
Ομως, η υπόθεση των «στημένων» ξεπέρασε τα όρια της Ευρώπης. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα που έστηναν αγώνες. Πρόκειται για 12 ποδοσφαιριστές και προπονητές και 4 κορυφαίους παράγοντες ομάδων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αντιπρόεδρος της κινεζικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γιανγκ Χου. Για να προχωρήσει στις συλλήψεις η κινεζική αστυνομία ανέκρινε τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερους από 100 ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες. Αν κάποιοι καταδικαστούν, κινδυνεύουν ακόμα και με εκτέλεση.
ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία
ΣΧΟΛΙΟ "ΔΙΚΗΣ": Σύμφωνοι,το 5-2(1-2 ημίχρονο) του Πανιωνίου έβγαζε μάτια με τον τρόπο που σημειώθηκε.Όμως καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι παρεμβάσεις των στοιχηματικών εταιρειών που είναι οικονομικοί κολοσσοί.Πίεσαν αφόρητα την UEFA γιατί δεν τους άρεσε να χάνουν από συμμορίες και έλληνες ψιλικατζήδες...Το μεγάλο ψάρι-πάντα-τρώει το μικρό.