powered by Agones.gr - opap

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Aυτοδιοίκητο ποδοσφαίρου εκτός ορίων

Σύμφωνα με τους ελληνικούς νόμους και ειδικότερα τους 2725/99 και 3057/04 καθορίζονται τα προσόντα προκειμένου κάποιος να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή και ρυθμίζονται οι επιμέρους προϋποθέσεις.
Για κάθε άθλημα ο νόμος προέβλεπε εντός διετίας την υπογραφή κανονισμών προπονητών με τη μορφή υπουργικών αποφάσεων αποβλέποντας στην εξειδίκευση των προϋποθέσεων σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος.
Δέκα χρόνια μετά, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού κατάφεραν ύστερα από έντονες πιέσεις των συνδέσμων προπονητών να εκδώσουν κανονισμούς μόνο για τα ομαδικά αθλήματα και μάλιστα όχι για όλα. Μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, πόλο και χιονοδρομίες είναι οι τυχεροί που κατάφεραν να ορίσουν με σαφήνεια τα προσόντα και τον τρόπο που κάποιος μπορεί να λέγεται προπονητής. Οι παραπάνω νόμοι ορίζουν με σαφήνεια πως οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στο αντίστοιχο άθλημα αυτόματα αποκτούν δίπλωμα προπονητή Α’ κατηγορίας. Με αυτό τον τρόπο ο νομοθέτης δηλώνει σταθερά την υποστήριξή του στην επιστήμη και στην ουσία πριμοδοτεί τις πανεπιστημιακές σπουδές έτσι ώστε σταδιακά και σε βάθος χρόνου την προπονητική να ασκούν επιστήμονες.
Ταυτόχρονα, οι νόμοι δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους με υψηλή εμπειρία στον αθλητισμό, ταλέντο και θέληση, να ασκήσουν το επάγγελμα του προπονητή, αφού προηγουμένως φοιτήσουν και αποφοιτήσουν από σχολές με ταχύρυθμα προγράμματα που διοργανώνει η ΓΓΑ, να πάρουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος προπονητή Γʼ κατηγορίας και σταδιακά να εξελιχθούν προς την ανώτερη βαθμίδα. Τα παραπάνω έχουν ισχύ σε όλα τα αθλήματα, πλην φυσικά του ποδοσφαίρου, του πιο πολυπληθούς από σωματεία και με την μεγαλύτερη ανάγκη αυτή τη στιγμή σε προπονητικό απαράτ.
Η ΕΠΟ, επικαλούμενη το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τους κανονισμούς της ΦΙΦΑ, απαίτησε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην εφαρμόσει τον νόμο και πέτυχε την έκδοση κανονισμού προπονητών ποδοσφαίρου με την υπογραφή Γ. Ορφανού, στον οποίο προβλέπεται πως οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδόσφαιρο λαμβάνουν δίπλωμα προπονητή Γ’ κατηγορίας αντί για Α’ που προβλέπεται και σωστά εφαρμόζεται στα λοιπά αθλήματα. Ταυτόχρονα απαίτησε και επέτυχε την απόσπαση των σχολών προπονητών από τη ΓΓΑ αναλαμβάνοντας η ίδια η ΕΠΟ την οργάνωσή τους. Το παράδοξο όμως είναι πως απαιτούσε χρήματα από την πολιτεία προκειμένου να λειτουργήσουν οι σχολές. Ευτυχώς μέχρι στιγμής η πολιτεία δεν ενέδωσε και γι’ αυτό η ΕΠΟ, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Προπονητών Ποδοσφαίρου, επέβαλε μεγάλα παράβολα συμμετοχής στους υποψήφιους προπονητές (700 ευρώ). Ταυτόχρονα αρνείται να επιτρέψει στην ΟΠΠΕ να εκδίδει τις κάρτες των εν ενεργεία προπονητών υποβάλλοντας μάλιστα παράβολο 180 ευρώ προκειμένου κάποιος να έχει κάρτα που θα του επιτρέψει να κάθεται στον πάγκο της ομάδας του. Με αυτό τον τρόπο η ΕΠΟ έχει μετατρέψει τις σχολές σε μπίζνα και εκμεταλλεύεται 5.000 προπονητές ποδοσφαίρου, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απασχολούνται σε σωματεία μικρών κατηγοριών με καθεστώς χειρότερο των stage.
Προς τιμήν της η ΟΠΠΕ ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος για τους απόφοιτους των ΤΕΦΑΑ και να σταματήσει το καθεστώς των σχολών που εφαρμόζει η ΕΠΟ. Δυστυχώς κανένας υπουργός δεν είχε τα κότσια να τα βάλει με την ΕΠΟ, η οποία, ανασύροντας τον μπαμπούλα του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, λειτουργεί έξω από τα νομικά όρια του εγχώριου αθλητικού συστήματος. Είναι όμως καιρός τα πράγματα να διευθετηθούν και η ΓΓΑ έχει χρέος να προστατέψει τόσο τους χιλιάδες προπονητές ποδοσφαίρου από τα χαράτσια και τα τερτίπια της ΕΠΟ όσο και να επαναφέρει τα πράγματα εντός ορίων! Και εδώ το αθλητικό κίνημα δεν θα μείνει απαθές!
ΠΗΓΗ: aristeraextrem.wordpress.com