powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΕΠΟ: Η μπάλα στην...κερκίδα για τα στημένα

Τις προτάσεις του για την “έντιμη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων” παρουσίασε ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ενημέρωσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας για τις επαφές του με τη ΓΓΑ όσον αφορά το ποδοσφαιρικό στοίχημα.
Αναλυτικά, οι προτάσεις της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας:
"Ποδοσφαιρικό Στοίχημα
Οι προσυνεννοημένοι αγώνες μέρος του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος
Για την προστασία της έντιμης διεξαγωγής αθλητικών διοργανώσεων και αγώνων απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Δηλαδή των κατόχων αθλητικών δικαιωμάτων, των φορέων εκμετάλλευσης των στοιχημάτων και των δημοσίων αρχών σε εθνικό καθώς και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με οδηγία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 10ης Μαρτίου 2009 σχετικά με την τιμιότητα των τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας ηλεκτρονική σύνδεση (2008/2215(INI)), τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα όχι μόνον να συνεργάζονται, αλλά και να διασφαλίζουν την συνεργασία όλων των φορέων, όσον αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τα παράνομα στοιχήματα και τη νόθευση αποτελεσμάτων στον αθλητισμό και να εξετάσουν τη θέσπιση λειτουργικού, δίκαιου και βιώσιμου ρυθμιστικού πλαισίου για την ακεραιότητα του αθλητισμού.
Παράλληλα καλεί τους εθνικούς οργανισμούς να παρακολουθούν στενά και να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τα πορίσματα στον τομέα αυτόν.
Ειδικώς για το ποδόσφαιρο, η οργάνωση, εκτέλεση και διεξαγωγή (στο σύνολό τους ή εν μέρει) προσυνεννοημένων ποδοσφαιρικών αγώνων στο πλαίσιο «ειδικών στοιχηματικών προβλέψεων», η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων καταγράφεται σε εταιρείες της Ασίας, αποτελεί μέρος του οργανωμένου εγκλήματος και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου εκφεύγει των πλαισίων των κανονισμών των εθνικών ή υπερεθνικών ομοσπονδιών και απαιτεί σταθερή, μόνιμη και συνεχή συνεργασία της Πολιτείας (δια των αρμοδίων οργάνων της), της επαγγελματικής Λίγκας και της Ομοσπονδίας.
Στην Ελλάδα ανάλογη συνεργασία δεν έχει καταγραφεί έως τώρα για λόγους που έχουν σχέση με την ανετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων φορεών.
Σήμερα, με δεδομένα πλέον τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία, έστω και με τον χαρακτήρα της πιθανολόγησης, από την UEFA, επείγει η συστηματική παρακολούθηση του φαινομένου με την ταυτόχρονη οργάνωση της άμυνας απέναντί του.
Η ΕΠΟ έχει την αποφασιστικότητα να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που θα θωρακίσουν το ποδόσφαιρο. Πρωτοβουλίες που θα συντελέσουν στην εξάλειψη φαινομένων παράνομων δραστηριοτήτων τυχερών παιχνιδιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Για το λόγο αυτό προτείνεται:
Η μόνιμη, σταθερή, συνεχής και θεσμοθετημένη συνεργασία της Πολιτείας με την Ομοσπονδία με άμεση κατάληξη α. την τακτική ενημέρωση της Πολιτείας από την Ε.Π.Ο. για όλες τις πληροφορίες που η UEFA διοχετεύει στην Ομοσπονδία και β. τη δημιουργία ειδικής ομάδας άμεσης επέμβασης σε κάθε εμφανιζόμενη περίπτωση
Η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου νόμου που θα προσδιορίζει τους κανόνες και τις διαδικασίες αντιμετώπισης των φαινομένων προσυνεννόησης αγώνων για στοιχηματικούς λόγους και θα τις εντάσσει σαφώς στο πλαίσιο αντιμετώπισης του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος
Η παροχή ασυλίας και η προστασία της ανωνυμίας για όσους ποδοσφαιριστές και προπονητές καταγγέλλουν παράνομη ενέργεια στο πλαίσιο των διοργανώσεων που συμμετέχουν οι ομάδες τους.
Η παροχή ασυλίας και η προστασία της ανωνυμίας για όσους διαιτητές καταγγέλλουν τη συμμετοχή ή την προσπάθεια προσέγγισής τους από κυκλώματα του οργανωμένου εγκλήματος παράνομων στοιχημάτων.
Η τοποθέτηση από την Πολιτεία Υπεύθυνου Υποδοχής Καταγγελιών προσυνεννοημένου στοιχηματισμού, που, σε άμεση συνεργασία με την Ομοσπονδία, θα αξιολογεί την αξιοπιστία και την εγκυρότητα των στοιχείων που δίδονται. Η υπεύθυνος θα έχει και την ευθύνη κινητοποίησης της αντίστοιχης Ομάδας Αμεσης Επέμβασης.
Η ειδική ομάδα άμεσης επέμβασης θα πρέπει να αποτελείται:
Από τον ειδικό συνεργάτη της Ομοσπονδίας - σύνδεσμο με την UEFA
Από έναν εκπρόσωπο των Υπουργείων Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Οικονομικών
Από έναν εκπρόσωπο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου
Από έναν ειδικό σε θέματα στοιχηματισμού εκπρόσωπο της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Στα καθήκοντά της – και αφού προηγείται η ενημέρωση από την Ομοσπονδία - πρέπει να περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες και με κατεπείγοντα χαρακτήρα ενέργειες (προσαγωγές, ανακρίσεις, άνοιγμα λογαριασμών, παρακολούθηση οικονομικών δεδομένων ΠΑΕ και φυσικών προσώπων κ.λ.π.) που μπορούν είτε να στοιχειοθετήσουν βάσιμα, είτε να πιθανολογήσουν σφόδρα την διάπραξη αδικημάτων, ώστε στη συνέχεια να αποκτά πεδίο παρέμβασης τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η Ομοσπονδία.
Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή θα παίξει η θεσμοθέτηση ενός πλήρους και ουσιαστικού «πόθεν έσχες» για όλους τους εμπλεκόμενους, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στο ποδόσφαιρο.
Οι επιβαλλόμενες ενέργειες της ως άνω Ομάδας Ειδικής Επέμβασης θα πρέπει να εξελίσσονται κατά απόλυτη προτεραιότητα, σε απολώς πραγματικό χρόνο ανεξαρτήτως ημέρας, ώρας, τόπου κλπ, με πλήρη εξουσιοδότηση για το σύνολο των επιβαλλομένων ενεργειών και μακριά από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καταλήγουν στη συσκότιση και στην παραγραφή".

ΣΧΟΛΙΟ "ΔΙΚΗΣ": Δυστυχώς δικαιώθηκε η πληροφορία του blog ότι η ΕΠΟ θα αποφύγει να δώσει τη δυνατότητα στα δικαιοδοτικά της όργανα να αποφασίσουν για τα στημένα. Πόντιος Πιλάτος ο κ.Πιλάβιος...Όσο για την επικείμενη σύσταση επιτροπής,ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι "αν θέλεις να κουκουλώσεις κάτι στην Ελλάδα,φτιάξε μια επιτροπή"...