powered by Agones.gr - opap

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Έκθετη η ΕΠΟ από απάντηση της FIFA σε ευρωβουλευτή

Απάντηση στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή απέστειλε ο Διευθυντής του Τομέα Νομικών Υποθέσεων της FIFA κ. Marco Villiger πριν (!!) από την επίσημη απάντηση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να δοθεί ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στα μέσα Ιανουαρίου και η οποία αφορά στο σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε με τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Χουντής είχε καταθέσει ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή επικαλούμενος το άρθρο 165 παρ.2 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρ. Ένωσης, το οποίο αναφέρει ότι «η δράση της Ένωσης έχει ως στόχο: … να αναπτύσσει την ευρωπαϊκή διάσταση του αθλητισμού, προάγοντας την δικαιότητα και τον ανοιχτό χαρακτήρα των αθλητικών αναμετρήσεων και τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων για τον αθλητισμό φορέων, καθώς και προστατεύοντας τη σωματική και ηθική ακεραιότητα των αθλητών, ιδίως των νεότερων μεταξύ τους.»
Ο κ.Villiger, εξ’ ονόματος της FIFA στην επιστολή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «η FIFA έλαβε εγκαίρως γνώση της προφορικής σας ερώτησης για τα «στημένα» παιχνίδια-στοιχήματα, η οποία προβλέπεται να συζητηθεί τον Ιανουάριο 2010. Έχοντας αυτό υπόψη εμείς πιστεύουμε ότι θα σας ενδιέφερε να γνωρίζετε ότι η FIFA είναι πολύ δραστήρια στον αγώνα ενάντια στο παράνομο στοίχημα και στο στήσιμο παιχνιδιών. Η FIFA δημιούργησε ήδη από το 2005 το λεγόμενο «Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης» (Early Warning System-EWS) της FIFA το οποίο επιβλέπει τις δραστηριότητες στοιχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.»
Συνεχίζοντας, στην επιστολή του ο κ. Villiger παραπέμπει στις δυνατότητες του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης (EWS) και στις κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν και οι οποίες περιγράφονται ως εξής:
•Ο σκοπός του EWS είναι να αναγνωρίζει άμεσα κάθε παράνομη δραστηριότητα στην αγορά στοιχημάτων και να αποκαλύπτει εν δυνάμει προσπάθειες χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων. Το σύστημα είναι προσανατολισμένο κυρίως στην πρόληψη και υπό ορισμένες προϋποθέσεις δίνει χρόνο για λήψη κατάλληλων μέτρων πριν από την εκκίνηση του αθλητικού γεγονότος. Το EWS προσφέρει, επίσης, στις αθλητικές ενώσεις και στους οργανωτές στήριξη εάν επιθυμούν να επιβάλλουν κυρώσεις και προσφέρει βοήθεια στις εθνικές αρχές επιβολής κυρώσεων.
•Σε ορισμένες περιπτώσεις παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ίσως να μην είναι δυνατό να αποτραπεί εκ των προτέρων η χειραγώγηση αλλά μπορούν να ληφθούν μέτρα μόνο μετά το αθλητικό γεγονός. Οι αθλητικές ενώσεις και οι διοργανωτές έχουν την δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στους εμπλεκόμενους σύμφωνα με τους κανονισμούς. Ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι ανωτέρω, οποιοδήποτε ύποπτο εύρημα αποκαλύπτεται από το EWS αναφέρεται στις εθνικές αρχές δίωξης και επιβολής κυρώσεων.
Η FIFA θεωρεί σημείο καμπής την υιοθέτηση του νόμου περί κυρώσεων του 2006 όταν τροποποίησε τον Κώδικα Δεοντολογίας της απαγορεύοντας σε παράγοντες και παίκτες να λαμβάνουν μέρος με στοιχήματα, τζόγο, λοταρίες και ανάλογες δραστηριότητες ή δοσοληψίες που συνδέονται με αγώνες ποδοσφαίρου. Κάθε παραβίαση αυτού του Κώδικα μπορεί να επισύρει ποινές.
Ο κ.Villiger ευλογώντας τα γένια της FIFA σημειώνει, επίσης, ότι: «Το 2008, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε το Early Warning System της FIFA να παρακολουθεί επίσης τους ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου οι οποίοι διεξήχθησαν με επιτυχία με αποτέλεσμα η συνεργασία να επεκταθεί και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.»
Και καταλήγει τονίζοντας: «Πιστεύω ότι η επιστολή αυτή θα σας βοηθήσει και παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις. Θα είμαστε ευτυχείς εάν σας πληροφορούσαμε για οποιοδήποτε.»

ΣΧΟΛΙΟ "ΔΙΚΗΣ": Η απάντηση της FIFA αφήνει έκθετη την ΕΠΟ,καθώς τονίζει ότι προσφέρει στήριξη στις αθλητικές αρχές για την επιβολή κυρώσεων,εφ΄όσον αυτές το επιθυμούν...Είναι προφανές ότι η ΕΠΟ δεν το επιθυμεί,αφού ο πρόεδρός της Σοφοκλής Πιλάβιος δηλώνει αντίθετος στην παρέμβαση των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων.