Του Δημήτρη Φύσσα
Πώς γεμίζεις τις σελίδες ή την οθόνη τη μετεγγραφική περίοδο του χειμώνα; Μιλάμε για μια εποχή που το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ διακόπτεται.
Άρα ποδοσφαιρικοί αγώνες δεν υπάρχουν· οι ομάδες είναι κατά βάση συγκροτημένες, άρα ηχηρές μετεγγραφές δεν αναμένονται· οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για άδειες, δώρα, γιορτές, έλατα, καραβάκια, κουραμπιέδες, «άγιες νύχτες», πράσινες τσόχες (όχι πράσινο γρασίδι) και δε συμμαζεύεται· το ΠΡΟΠΟ και το Στοίχημα σημειώνουν κάθετη πτώση, ενώ τα λαχεία, το Λόττο και τ΄ άλλα τυχερά μη αθλητικά παιχνίδια κάνουν θραύση.
Σ ΄ένα τέτοιο πλαίσιο εσύ, που είσαι αθλητικός συντάκτης, πώς θα κρατήσεις «ζεστό» το κοινό που σε διαβάζει;
Πριν προσπαθήσουμε ν΄ απαντήσουμε την ερώτηση, προλαβαίνω μιαν ένσταση, που πολλές φορές την έχω ακούσει: «Και το καλοκαίρι κάπως έτσι δεν είναι;» Όχι, δεν είναι. Το καλοκαίρι όλο και κάποια μεγάλη διοργάνωση πέφτει (Μουντιάλ, Ολυμπιάδα, Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό του μπάσκετ, Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο, Γκαν Πρι στίβου, Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο στο βόλεϊ κλπ). Επίσης, υπάρχουν οι πραγματικές μετεγγραφές, το μοντάρισμα των ποδοσφαιρικών ομάδων και οι φιλικοί αγώνες. Άρα το καλοκαίρι υπάρχει αθλητική ύλη.
Τώρα το χειμώνα όμως, τι μπορεί να κάνει ο δυστυχής αθλητικός συντάκτης, προκειμένου να βγάλει το ψωμάκι του; Μπορεί να κάνει (και κάνει) τα εξής:
1. Πιθανολόγηση ηχηρών μετεγγραφών
2. Διόγκωση διαφόρων μικρών μετεγγραφών
3. Διόγκωση άλλων ποδοσφαιρικών μικροειδήσεων
4. Δημιουργία ειδήσεων, ιδίως μετεγγραφικών
5. Χρήση του «Αίμα, σπέρμα, δάκρυ».
Ακολουθώντας το 1, πιάνεις την περίπτωση Μπεν Αρφά. Το πιάνεις από δέκα μεριές, τι χρώμα κάλτσες φοράει, τι κοινό χόμπι έχουνε με τον Ντιντιέ, κάθε πότε συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο για την περίπτωσή του κλπ. Μέρες ολόκληρες τις περνάς μ΄ αυτό. Αν η μετεγγραφή ολοκληρωθεί, είσαι μέσα. Αν τσακίσει, πάλι μέσα είσαι, γιατί στα τόσα που είχες γράψει, ήτανε και η μη ολοκλήρωσή της. «Το έλεγες εσύ», αλλά δεν σ΄ ακούγανε.
Το 2 είναι η περίπτωση Λούα Λούα. Παλιός, δοκιμασμένος, φτηνός. Και μέτριος, τόσο μέτριος που η ομάδα του τον είχε διώξει. Τώρα λοιπόν τον ξαναπαίρνει, όπως μερικοί διαζευγμένοι που ξαναπαντρεύονται μεταξύ τους μετά το διαζύγιο, κι εσύ γράφεις κατεβατά για την ιστορική σημασία της μετεγγραφής, χώρια όσα είχες βάλει για την επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.
Το 3 είναι, ας πούμε, ο σκυλοκαυγάς του ΔΣ της ΑΕΚ με τον υποψήφιο σωτήρα Κοζώνη. Βάλε λίγη νομική σάλτσα, πες πως ψάχνουμε το θέμα και στο Σικάγο, θύμισε και κάμποσα από παλιούς προέδρους, γράψε και λίγο «Πού ’σαι Γιδόπουλε», καθάρισες και μ΄αυτό. Αργότερα συνεχίζεις με τίποτα δηλώσεις από κύκλους της ομογένειας για το ποιόν του Κοζώνη. Φρόντισε οι δηλώσεις να είναι δύο τουλάχιστον και αντιμαχόμενες: μία υπέρ («σοβαρός επιχειρηματίας») μία κατά («Νέος Κοσκωτάς»).
Στο 4, άσε τη φαντασία σου να οργιάσει. Πρόσφατο υπόδειγμα: «Ο ΠΑΟ χτυπάει Βορονίν» (γράφτηκε με πολλή σοβαρότητα τελευταία). Κάποιος κάποτε έβαλε τη σχετική ψευτοείδηση (πιθανώς μια σελίδα με αιώνια, καθημερινή Πρωταπριλιά), εσύ το πιάνεις και το τραβάς για δυο τρεις μέρες. Άλλες, ανώτερες ιδέες: «Ανοιχτό του Ροναλντίνιο για Ηρακλή», «Νέος Ρεκόμπα ο Κακά για Πανιώνιο», «Τον Μέσι στον Αστέρα Τρίπολης φέρνει ο βαθύπλουτος εφοπλιστής Σκλαπανάρας» κλπ. Μέχρι να συνέλθουν, να σου ζητήσουν το λόγο, να διαψευστείς και να βρίσουν, εσύ θα ΄χεις περάσει στο επόμενο «αποκλειστικό» σου θέμα.
Τέλος, δοκίμασε τη χρυσή τριάδα της (κίτρινης) δημοσιογραφίας. «Αίμα» σημαίνει σύγκρουση, βιαιότητα και αποτροπιασμό. Παράδειγμα: Δηλώσεις του αρχηγού της Ρόμα Τόττι εναντίον του συμπαίκτη του, του Ζάρατε, και το αντίθετο. Μιλάς για «απαράδεκτη στάση μερικών», συνεχίζεις με σημαίες και χτεσινούς, ανακατεύεις και τα ματς με τον Παναθηναϊκό το Φλεβάρη, πέρασαν οι μέρες. Δε σου κάνει αυτό; Βάλε «Έγκυρες πληροφορίες» για στημένα ματς στη Σούπερ Λίγκα, κι άσε να εννοηθεί ότι το θέμα θα σκάσει όπου νάναι.
Βάλε και το γκάλοπ που μόνο 6% δηλώνουν ότι δεν στήνονται ματς ή στήνονται πολύ λίγα. Αν προτιμάς «σπέρμα», πρέπει να βρεις (δηλαδή να φανταστείς) κανένα «σεξουαλικό σκάνδαλο σε αποδυτήρια», τίποτα κερατώματα «μεταξύ γνωστών ποδοσφαιριστών μεγάλης ομάδας» κλπ ή να υπονοήσεις ότι ο προπονητής Ταδόπουλος «φαγώθηκε» γιατί δεν ήταν στρέιτ. Το πιο δοκιμασμένο όμως είναι το δάκρυ, δηλαδή η συγκίνηση και η εκκρεμότητα που επισύρει: «Θέλω να παίξω», οδύρεται ο Κλέιτον. «Θα είναι έτοιμος ο Νέμεθ στο ντέρμπι;», που υπονοεί «Πού πας βρε ΑΕΚ ξυπόλυτη στο Καραϊσκάκη;» Αν δεν έχεις σημερινές ειδήσεις, υπάρχει το παρελθόν. Παράδειγμα: «Τι κάνει τώρα ο Κοβάσεβιτς;», για τον οποίο όλοι θυμούνται ότι είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο επειδή κινδύνευε η ζωή του. Ανακατεύεις τον άτυχο ντε Νίγκρις της Λάρισας που έχασε τη δική του- και τέλος.
Να ο δεύτερος γύρος, ξαναρχίζει το πρωτάθλημα.
ΠΗΓΗ: sportdog.gr