powered by Agones.gr - opap

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Νορβηγικές μαρτυρίες για σικέ αγώνες στην Ελλάδα

Επειδή κάποιοι κομπορρημονούν περί ανυπαρξίας στοιχείων, μια νορβηγική εφημερίδα, η Nettavisen φιλοξενεί δηλώσεις των πρώην παικτών του Πανιωνίου, Γιαν Ερλεντ Κρούσε, Κεντ Μπέργκενσεν και Λαρς Μπάκερουντ, οι οποίοι μιλάνε για στημένα παιχνίδια στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Γιαν Ερλεντ Κρούσε, μιλώντας στην Nettavisen, είπε: «Το 90% από την εμπειρία μου στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν θετικά. Υπήρχαν, όμως και περίεργα. Αυτά είναι καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας. Τα θετικά είναι ότι μας έδιναν δωρεάν σπίτι στην παραλία, αυτοκίνητο και έκανες εύκολα φίλους. Οι αρνητικές μου εμπειρίες είναι ότι πολλές φορές έμπαινε ο πρόεδρος πριν το ματς, στα αποδυτήρια και μας έλεγε πόσο πρέπει να έρθει το παιχνίδι.Αν θα πρέπει να κερδίσουμε με κάποιο σκορ ή να χάσουμε με κάποιο σκορ. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό, από αυτά που έλεγε ο πρόεδρος. Φυσικά υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά το πιο σημαντικό ήταν να καταλάβει ο καθένας τον ρόλο του και έπρεπε να τον αποδεχτούμε. Αν κάποιος αντιδρούσε, τότε έβαζε τέλος στην καριέρα του».
Από την πλευρά του, ο Κεντ Μπέργκενσεν, τόνισε: «Επρεπε να περάσουν 4 χρόνια από τότε που έφυγα για να πάρω τα λεφτά μου. Ο μισθός μου δεν έμπαινε ποτέ στην ώρα του. Και αυτό είχε επίδραση στο στήσιμο, γιατί έλεγαν: Αν δεν συμμορφωθείς δεν θα πάρεις ποτέ τα λεφτά σου. Γι΄ αυτό ήταν πιο εύκολο για μια ομάδα με πολλά λεφτά να προσεγγίσει κάποιον παίκτη για να κάνει ένα λάθος σε ένα παιχνίδι, να βάλει ένα αυτογκόλ.Θυμάμαι στο τέλος της σεζόν, σε ένα παιχνίδι είχε γίνει ένας πλειστηριασμός, γιατί η αντίπαλη ομάδα έπρεπε να δώσει περισσότερα λεφτά από το πριμ που έδινε ο ιδιοκτήτης, γιατί για την άλλη ομάδα ήταν σημαντικό να μείνει στην κατηγορία. Οι διαιτητές ήταν αγορασμένοι και πληρωμένοι. Αισθανόμουν ότι όλα ήταν στημένα και όλα αυτά από πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.Οι διαιτητές υπήρχαν περιπτώσεις που είχαν πληρωθεί και από τις δυο ομάδες και στο τέλος της καριέρας μου που έμεινα στον πάγκο, οι υποψίες μου επιβεβαιώθηκαν. Μια φορά είπα σε κάποιους ανθρώπους της ομάδας, ότι έχω αγωνία για το αποτέλεσμα, γιατί δεν παίζαμε καλά και ο πρόεδρος χαμογέλασε και μου έκανε μια χειρονομία με τα χέρια, εννοώντας το χρήμα. Ο διαιτητής ήταν αγορασμένος και θα κερδίζαμε ούτως ή άλλως.Θυμάμαι ότι όταν παίζαμε στην Ευρώπη, τι έγινε όταν έμαθαν ότι ο διαιτητής ήταν ο νορβηγός Ολσεν. Οργάνωσαν ένα ταξίδι στην Νορβηγία και του πρόσφεραν ένα εξοχικό σπίτι στην Ελλάδα. Τότε θα παίζαμε εναντίον μια κυπριακής ομάδας, την σεζόν 1998-99, για το Κύπελλο UEFA. Εμείς τους είπαμε να μην κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο.Θυμάμαι ότι ο πρόεδρος γύρισε από μια κλήρωση ευρωπαϊκού Κυπέλλου και μας έδειχνε με περηφάνια την κάρτα του Νιλ Σούτλεγερν, διευθυντή της Ρόζενμποργκ. Νόμιζε ότι έκανε έναν καλό φίλο που θα τον βοηθούσε, γιατί ήταν παράγοντας ομάδας που κέρδισε δυο πέναλτι με την Γιουβέντους».
Τέλος, ο Λαρς Μπάκερουντ, υποστήριξε: «Δεν θυμάμαι να έπιασε εμένα κάποιος, αλλά μέσα στην ομάδα γίνονταν όλα αυτά. Θυμάμαι ένα παιχνίδι, το καλύτερο που έλαβα μέρος, με την Προοδευτική. Ξαφνικά βγήκαν εκτός ενδεκάδας όλοι οι ξένοι. Υπήρχαν 21 παίκτες στο γήπεδο, που δεν έκαναν τίποτα και φυσιολογικά το παιχνίδι έληξε 0-0. Το πρόβλημα ήταν με έναν νοτιοαφρικανό, ο οποίος δεν κατάλαβε τι γινόταν και έπαιζε σαν Θεός.Μετά από 25 λεπτά τον άλλαξαν. Εχω μιλήσει με Νορβηγούς επιχειρηματίες και εφοπλιστές και μου έλεγαν τα ίδια. Πολλές φορές περνούσαν φακελάκια από χέρια για να κλείσουν μια συμφωνία. Τα ίδια γίνονταν και στο ποδόσφαιρο. Προφανώς τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Αλλά όχι από την ΕΠΟ, αλλά από την FIFA, που πίεσε τους συλλόγους για τους μισθούς και τα πριμ».
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το blog αναδημοσιεύει τις μαρτυρίες χωρίς απαραιτήτως να τις υιοθετεί.Ευελπιστούμε οι εύθικτοι αρμόδιοι της ΕΠΟ να προστρέξουν...